Kis magyar tükröcske


Tegnap érdekes levél pottyant befele a levelesládámba. Elöljárónak annyit, hogy Andris keze volt a dologban, köszönöm neki, ezúton is. Tehát, Németországban készítik az Infobib-et, ami német nyelven gyűti és osztja le az érdekességeket-okosságokat a (nemzetközi) könyvtári életből. Egyik szerkesztőjük, Nadine Ullmann küldte a levelet, amely nagy vonalakban azt tartalmazta, hogy összegyűjtik a különböző európai országokból, hogy hogyan is néz ki a könyvtáros és könyvtári blogoszféra, valamint a hozzájuk kapcsolódó terület. Magyarország pedig, bárhogy is centizem (centizték), Európa, tehát kíváncsiak az itteni helyzetre is.

Nem kicsit megtisztelő a feladat, hogy engem választottak (választott Andris…), viszont méretében sem kicsi objektíven megítélni a helyzetet, azt hiszem. Ezért arra kérném tisztelettel a kedves olvasóimat, hogy a kommentekben segítsenek összegyűjteni a ma, Magyarországon létező blogokat, olyan jelzéssel, hogy konkrétan szakmai blogról van-e szó – mint a Könyvtároskisasszony, a FIKSZ vagy a Libr-OSS -, vagy pedig olyan ÉK-fajta, énblogos, kicsit az iskoláról, mindennapi életről is szólós..

A klogokat természetesen ismerem, ezen kívül a Könyvtároskisasszonyt, a Tekintetet, a Libr-OSS-t, a Könyvtárosházát és az ezekről elérhető blogokat ismerem. Ugyanakkor nekem pl. kérdés, hogy a Könyvtári Intézet új portálján található középső oszlop most akkor blog? Annak számít(hat)? Az OSZK RSS csatornájának végén található dolog micsoda? Mert az Újdonságok rovat pl. tök más dolgokat tartalmaz…

Végül pedig bónusznak találtam egy hivatkozást Allan’s Library blogjára (másodéves könyvtáros hallgató :D ), ahol van egy érdekes ábra a Web 10.0-ról. Nesze neked számozás. Hehe.

web10


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .