KlimoTheca


A Pécsi Tudományegyetem Könyvtára 2002 óta készít egy forrásadatbázist, KlimoTheca néven, amelyen magyar vonatkozású, oktatási-kutatási célú dokumentumokat digitalizálnak és tesznek hozzáférhetővé. Szépirodalmat és szerzői jog alá eső művet nem tesznek fel. Ha pedig van szabad kapacitásuk, akkor szívesen veszik a felhasználói (olvasói?) igényeket. A statisztikájuk szerint eddig 181 dokumentum és 226301 oldal van fent.

Nekem igazából az a hatalmas megkönnyebbülés, hogy a Magyar nyelv kategória alatt szerepel egy cím: Nyelvemléktár: Régi magyar codexek és nyomtatványok. Ez az 1874-1908-ig kiadott 15 kötetes mű (Volf Gábor munkája) gyakorlatilag az összes magyar nyelvű kódexünket tartalmazza, természetesen nyomtathatóra átírva. Mivel pedig nem túl sok példány létezik belőle, és ami van, az is rongyos a használattól (ezért már fénymásolni is csak nagyon kevés helyen lehet), ez egy hatalmas segítség az Érdy kódexszel foglalkozó munkacsoportnak. Is.

Egyetlen pici megjegyzés, nem lehúzás akar lenni, de sajnos a technika (fotók) nem teszik lehetővé a teljes szövegű keresést (viszont a gúgli első helyen dobja mondjuk az „érdy codex”-re), és a gyarapodást én bedobtam volna egy XML-fájlba, hadd ne kelljen e-mail értesítő kidolgozására várni. Mindegy, ezek nélkül is nagyon jó.


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .