Sörcsap és tejbár a könyvtárban


Hmmm… újabb szaftos téma a Katalisten : )

Amit lehet támadni vagy védeni, az egy „kívülálló” hozzászólása volt, miszerint ő (és társai) nem tartanák irreális ötletnek egy olyasmi szolgáltatási felület létrehozása, mint amilyen létezik már könyvesboltban – magyarán: olvass, tanulj, egyél, igyál, de ha valami kárt okozol, fizess mint a katonatiszt. (A reakciók szokásosak, aki nem bír a kíváncsisággal, ám olvassa, egészségére.)

A fikázásban van olyasmi, hogy hülye kis bunkó, mit ugat bele a nagyok dolgába, meg olyasmi is, hogy „hátafaszomnemkéne?” (Konkrétan annak a fölvetése, hogy akkor már miért ne lehetne posta és sztriptízbár is a könyvtárban – és lássuk be: miért ne lehetne posta? Sokan úgyis emailozni mennek be.)

A pozitív hozzáállás viszont megmutatja, hogy akár simán meg lehet oldani. A kedvencem a norvég Bislet-főiskola központ könyvtára, amelynek alagsorában konkrétan sörfőzde működik.

És egy hang, amire érdemes odafigyelni:

Végül az ajtónál, kifelé menet ki lehetne írni:
„Köszönjük, hogy nálunk költötte el pénzét: a fenntartó, aki már egy fillért sem ad a könyvtár
működtetéséhez.”
Szép, új világ…

Lehet, hogy itt az egyik legnagyobb probléma a szemléletbeli váltással? Mert amíg az állam (önkormányzat stb. – fenntartó) fizet, addig igazából szarhatunk magasról az olvasóra, de ha már az ő kegyeit kell keresni, akkor bizony sajnos le kell szállni az elefántcsont-toronyból…


2 hozzászólás a(z) “Sörcsap és tejbár a könyvtárban” bejegyzéshez

  1. Nagyjából egy könyvtárat használok, a tanszékit az egyetemen. Van egy darab számítógép az olvasóknak, viszont a folyosójáról látszik az egyetemi wireless háló. Két emeletre van a büfé tanszéktől, így reggelizni is lehet, csak fel kell sétálnom a kávémmal, croissantommal a kezemben. És végül a könyvtárosok is mindent megtesznek az olvasóért.

    A többi könyvtár helyett inkább a könyvesboltokat, antikváriumokat látogatom. Sokkal megnyugtatóbb.

  2. A szemléletbeli váltás már nagyon aktuális lenne és nem csak a fenntartó kérdésében, de abban is, hogy tulajdonképpen mit akar csinálni egy könyvtár s a könyvtáros? Fenntartja az elitista státuszt és akkor a végén tényleg magára marad a könyvekkel, vagy kitágítja a horizontját és szélesebb köröknek akar megfelelni. Igenis szolgáltatásként kellene üzemeltetni a könyvtárat és ha közönséget akarunk akkor a közönség igényeit kell szem előtt tartani. S ha ők szeretnék, hogy legyen egy büfé a könyvtárba, hát legyen büfé. Hisz üzemel ilyen, pl. a FSZEKben.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .