Flash-mob katalogizálás


Van az, amikor sok ember egyszerre akar valamit csinálni. Nem biztos, hogy értelmes dolgot, lehet az csak egy párnacsata is – de azért történik valami. Ha pedig az a sok ember egyébként egy dolog körül forog szívesen, és az a dolog mondjuk a könyv, akkor azt fogják flashmob katalogizálásnak hívni. A LibraryThing körül tömörödő, nagyobbrészt könyvtár közeli ember (de van bőven programozó, sőt hétköznapi pórnép is) meglepetésszerűen szokott mostanában megszállni egy-egy könyvtárat, hogy katalogizáljanak több ezer kötetet egy hétvégi napon. Ezt hívják flash-mob katalogizálásnak.

…itt el tudom képzelni, milyen magasra futnak fel a kollégáim szemöldökei…

Az előnyt egyértelműen a New England-i könyvtárak élvezik, mert oda az önkénteseken kívül kivonul a LT csapata is, de végső sorban bárhol megvalósítható a dolog. A könyvek a LibraryThing rendszerébe kerülnek (ugye nem kell bemutatni a LibraryThing for Libraries szolgáltatást?),* a helyi osztályozási rendszernek megfelelő címkézéssel, és még egy rövid leírást is biggyesztenek a könyvekhez.

Eddig öt flash-mob katalogizálás volt, a legutóbbi pár napja Chicagoban, és a hétvégén is lesz egy.

További kommenteket nem írok, úgysincs értelme.

*Ha még nem mondtam volna, a legújabb, 3.2-es verziójú Koha már alapértelmezetten fogja támogatni az LT for Libraries-t is, így a katalógusban minden további nélkül meg lehet jeleníteni az ott nyilvántartott könyveket.


Egy hozzászólás a(z) “Flash-mob katalogizálás” bejegyzéshez

  1. Kipróbálom valamelyik nap egyedül. Bemegyek egy könyvtárba és azt mondom, hogy szeretnék bármit segíteni. Majd megírom.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .