Wiki? Pfff…


Kb. másfél hete van megnyitva egy tabon, de ma reggel volt úgy és annyira sérült a tudatom, hogy felfogjam: egy akár jónak is mondható szolgáltatást sikerült megtalálnom a Twitteren (most nem Csirip…) keresztül.

LibGuides Communities
LibGuides közösség

Csekélynek mondható 16775 könyvtárhasználati leírás (LibGuide) található 13 ország (USA, Örményország(!), Ausztrália, Kanada, Egyiptom(!), Írország, Új Zéland, Katar, Szerbia(!), Szingapúr, Dél-Afrika, Svédország, UK – felkiáltójellel az „ez azért ciki, hogy…” országokat emeltem ki) 357 könyvtár 6228 könyvtárosától a LibGuides közösségi oldalon. Ezt a leírást aztán nehéz bárhogyan folytatni, egyszerűen elegendő elképzelni ennyi könyvtárost (Magyarországon 2007-ben 4077 könyvtáros dolgozott a Könyvtári Intézet statisztikája szerint…).

Az üzemeltető a springshare, amely web2-es eszközöket fejleszt könyvtárak és oktatási intézmények számára. Sajnos ezzel együtt nem ingyenes a szolgáltatás, de azt hiszem megéri az évi 900-tól 3000 dollárig (havi 12 ezer forinttól kezdődik) terjedő előfizetési díjat (csak szolgáltatás, ergo nem lehet letölteni és telepíteni, de 60 dollár/év díjért lehet saját domainnel is használni). Természetesen van ingyen demója, lehet vele játszani (mailben kell felhasználót kérni), és a felhasználás is ingyenes. Ha pedig lemondjuk az előfizetést, minden addigi adatunkat megkapjuk természetesen XML-ben.

Maga az ötlet igazából egyáltalán nem eredeti, arról szól, hogy milyen lehetőségeket lehet beépíteni egy ilyen közösségi tudásgyűjtő/megosztó izébe, ami már mind-mind létezik a weben. Aztán pedig jól eladni a dolgot a többieknek. Ha pedig valaki ezentúl meg akarja itthon is valósítani pénzért, kérem e jutalékomat ;) Egyébként meg ajánlom Andrisnak, valami ilyesmi tuti nagyot ütne a Könyvtárportálon…

LibGuides tartalmak
LibGuides tartalmak

És akkor lássuk mit tud: a regisztrált könyvtáros létrehozhat profilt, amely közvetlenül a felhasználóknak fog szólni (könyvtárosok és „mezei” – alias alsóbbrendű – emberek). Ennek a profilnak a keretében tud közzétenni leírásokat, segítségeket, útmutatókat. Eddig semmi extra, erre egy blog is képes. Na de (persze nem fontossági sorrendben fogom közölni, hanem ahogy a lapon van, úgyhogy nem ér a „hát ez nem is…” közbevetés, majd a végén, ha minden összeállt, meg különben is, mondom majd én):

  • LibGuides opciók
    LibGuides opciók

    „Post to LibGuides” gomb a böngészőbe, hogy azt megnyomva, bármilyen tartalom linkjét hozzáadhassunk a leírásunkhoz.

  • Emailértesítő, amely adott címke, témakör vagy könyvtáros szerint figyelmeztet, ha új tartalom kerül ki a rendszerbe.
  • Sablonok, együttműködés, tartalom újra felhasználása – bármilyen már meglévő tartalmat fel lehet újra használni sablonként, ha új leírást készítünk, akár kollégáinkkal együtt.
  • Címkézés és kategorizálás témakör szerint, de persze ez azért eléggé evidens egy tartalomkezelő rendszer esetében…
  • Delicious és más közösségi könyvjelzőző rendszerek integrálása, ami azt jelenti, hogy be lehet rakni delicious címkefelhőt a leírásba, illetve az adott leírást meg lehet osztani pl. delicious-ön, Facebook-on, Digg-en stb. (Azért ez sem akkora durranás.)
  • Twitter (Csirip) integráció, azaz ha publikál valaki egy leírást, az rögtön megy ki Twitterre is, címmel, URL-lel.
  • RSS- és podcast-szórás, videók beillesztése a leírásokba, de csak hogy teljes legyen a tartalomszolgáltatás köre.
  • Szavazások, felhasználói értékelés (cuki csillagok), kommentek és beküldhető tartalmak, hogy ne csak a felhasználónak, hanem a könyvtárosnak is jó legyen, így lehet tesztelni egy-egy új szolgáltatást, további tippeket, linkeket beszerezni.
  • Felhasználói statisztika – mindenre kiterjedően, ami itt ebben a listában fel van sorolva.
  • Minden könyvtárosnak jár egy teljes profil, valamint minden leírás mellett ott szerepel kicsiben is. Emellett van embeddelve cset is, tehát ha éppen ott van a könyvtáros is, meg az érdeklődő felhasználó, akkor létrejön a boldogság.
  • Facebook App-ok (3 is van belőle) és más widgetek, amelyeket be lehet rakni blogba, közösségi oldalra, weblapra stb.
    LibGuide widget
    LibGuide widget
  • Teljes személyreszabhatóság, azaz olyan betűtípust és színt állatíhatunk be magunknak, amilyent csak jólesik.
  • És hát a közösség. Fent már említettem számokat.

LibGuides Intro from Springshare on Vimeo.

Szerencsére van blogjuk is, ahol érdekes dolgokat írnak, többek közt olyant is, hogy a HowStuffWorks.com-mal együttműködve egy csomó témában indítottak lapot (állatok, földtudományok, geográfia és térképek, USA történelem, fizikai, biológia, gazdaság, dinoszauruszok, politika és választások, zöld életmód, technológia és mindennapi tudomány és a többi, amik még majd fognak az ősszel indulni).

Hát kb. ennyi. Tényleg nem nagy cucc, de a jelek szerint nagyon használható és népszerű. Remélem, lesz majd nekünk is ilyen, vagy hát ha nem, lesznek ennek a rendszernek előfizetői itthon is. Nekem speciel lenne egy-két felraknivalóm már most is…

Egyébként meg kíváncsi vagyok, ez mennyire fog alternatívát nyújtani a wiki mellett… Az tény, hogy a bizalmat könnyebben felébresztheti a térítéses rendszer, valamint hogy intézményi, szakértői feltételek vannak hozzá (tehát pont azok vannak kiküszöbölve, amiket a Wikipédia ellen fel szoktak hozni). Nem mellesleg pedig az eszközparkja jóval nagyobb, mint egy szimpla wikinek.


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .