Továbbra is nyitva


Hirtelen annyi mindent kéne leírnom, hogy csak pontokba tudom szedni, jobb ötletem momentán nincs. Utálok egyszerre hármat postolni. Bejegyezni.

  1. Előző bejegyzéshez kapcsolódva: pontosan az ilyen I-Go típusú dolgokra is gondoltam. Pl. a jo-hely.hu egyszerű, józan paraszti ésszel létrehozott dolog, amiből lehetett volna csinálni pénzt is. Nyilván fognak is egy idő múlva, de attól jobb nem lesz.
  2. Volt egy olyan kis kitérő szintén az előző postban, hogy „Az én hozzáfűznivalóm csak annyi, hogy CC és GPL foreva.” Nos, Small Potato, a Wpdesigner.com készítője ezt máshogy gondolta, a CC-t elhagyta, és átpártolt a GPL-hez.

    „Under GPL, you can basically do whatever you want with my themes; it’s almost like a free for all deal. Mainly, GPL means removing the link-back requirement.”

    Azaz:

    A GPL alatt azt teszel a témámmal, amit akarsz, majdnem közpréda. Összefoglalva: a GPL azt jelenti, hogy nem kell többé visszalinkelni.

    Vajon mi indíthat egy dizájnert erre a lépésre? Nem olcsón is el lehet adni egy-egy jobban sikerült sablont, témát. Akkor miért adja oda ilyen feltétlenséggel? Arra sikerült rájönnie ennek az úrnak, hogy a visszalinkelés nem fogja megvédeni a téma-feltörő dizájnerektől (erre nincs jó magyar szó, rip-off designer, az, aki egy témát alakít át, és úgy adja tovább – hogy sajátként-e, azt nem tudom, ennyire nem mélyedtem bele a témába). Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem örül a visszalinkelésnek…

    GPL: General Public License, Linuxban járatosaknak nem kell bemutatni. A WordPress ez alatt fut. Idézet Wikipédiából: „A GNU General Public License (rövid neve GPL, magyarul: GNU Általános Nyilvános Licenc) egy általános célú nyílt forráskódú licenc, amelyet a Free Software Foundation (FSF) tervezett a GNU projekt programkódjaihoz. […] A GPL a legelső, és egyben a legelterjedtebb valóban szabad licenc. A GPL nemcsak, hogy szorosan kapcsolódik a szabad szoftver mozgalomhoz, de ez alapozta meg a mozgalom sikerét is. [Többet is meg akarok tudni róla…]

  3. Végül pedig egy, itt a KLOG.hu-n szinte elegendethetetlenül (szép hosszú szó…) fontos eszközt kaptunk a WordPress magyar csapatától és Nagy Gusztávtól: on-line kipróbálható demó, regelés, és aztán lehet rajta játszódni, megismerkedni vele, jól kipróbálni. Köszönjük, így messziről is.

Ennyi.


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .