MKE pénzügyi gondok


Olvasom a listákon terjedő beszámolókat, hogy az MKE mekkora gondban van pénzügyileg, és hogy mennyire kéne ezen változtatni. A hiba természetesen a mi készülékünkben van, túl kevesen fizetnek pénzt az előre becsült létszámhoz képest, túl sokba kerül a könyvelő, az iroda, a telefon… Ezért aztán kellene még egy kör tagdíjat fizetni, hogy végre felszámolódjon a görgetett hiány, ami időben csak nőne, mert még csúnya állambácsi sem ad többet a következő években.

Kicsit emlékeztet engem ez Államunk működésére (nem merem kicsivel írni…), hogyha nincs ötletünk, akkor húzzuk le a tagságot még egy körre, az nem árt. Persze ezt országos szinten lehet elegánsabban is csinálni, van sör meg csipsz, akkor vessünk ki arra adót, nekünk meg csak a tagdíj maradt, ez van.

A baj viszont szerintem nem itt van. Ezer örömmel fizetném a jelenlegi tagdíj (PDF!) dupláját is, ha (mert éves szinten nem összeg, sokan naponta többet költenek cigire, kávéra). Ha lenne olyan koncepció, amire azt mondom, hogy igen, ezt csináljuk meg, erre van pénzem. De van ezzel szemben van nekünk egy izénk, meg hozzá rengeteg költség. Erre nem hogy egy cég, szponzor nem fog pénzt adni, de még a default librarian character is azt mondja rá, hogy nem, erre kanyit sem.

Pedig, ha lenne egy értelmes, 2-5-10 éves program, akkor nem csak hogy a tagdíj-emelés javaslatában is benne lennék aktívan is, de biztosan felvetném azt is, hogy a tagdíjakat ne a szervezeteknek, hanem közvetlenül az MKE-nek fizessük be, amit aztán az leoszt a szekcióknak az előzetes megállapodás alapján. Így aztán több jutna a szakmai programokra, a kiadványokra, a továbbképzésekre, a „kommunikációs költségekre”… (Azt valaki elmondhatná, hogy ez mit takar…)

Ez tömören az utóbbi egy hetem füstölgése. Egy miatt viszont nyugodt vagyok: az ilyen típusú véleménynyilvánítás lehet szemtelen, aljas, nem helyénvaló stb., de a rendszer nem rajtam fog visszacsattanni, mert én akkor szállok ki belőle, amikor akarok, és mivel a véleményemet sosem rejtettem véka alá, ezért még csak felelősnek sem kell magamat érezni miatta* – ez legyen a vezetők lelkiismereti problémája pár év múlva… Ezzel együtt respekt és támogatás azoknak, akik próbálják menteni, ami menthető.

* Ez így nagyon szépen hangzik, de persze, hogy nem tudom kivonni magamat alóla, ha csak a lelkiismeretemmel szemben is. De ettől függetlenül nem fogom nyomorultul érezni magam, ha bedől az egész.


2 hozzászólás a(z) “MKE pénzügyi gondok” bejegyzéshez

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .