Gondolatok a magyar könyvtári folyóiratokról


Figyelem, a következő bejegyzés alkalmas lehet arra, hogy megbántsak valakit vele, ezért előre le szeretném szögezni, hogy ez csak egy jegyzet, gondolatmenet, aminek a célja a vita, nem pedig a sértés. Köszönöm.

Sokszor és sokat hangoztatott véleményem az, hogy nem méltó az az állapot, amiben a magyar könyvtári és információ-technológiai szaksajtó van, legalábbis így kívülről-alulról nézve (ez több szempontból is képzavar, kommentben lehet fejtegetni). Nem feltétlenül tartalmilag, bár újabb elvárások nyilván mindig vannak, hanem inkább technikailag, amiba nagyon sok minden belejátszik. A szekált folyóiratok most a KKK, Könyvtári Levelező/Lap, a Könyvtári Figyelő és a TMT, a KIT pedig kimaradt (szigorú vagyok, de igazságtalan), mivel eleve egy online entitásról beszélünk, másrészt pedig az inkább szemléz, tehát nem annyira elsődleges infókat közöl. Végül pedig, ha Gábornak jelzek valami technikai kifogást, akkor megoldják, de pl. a TMT-nél csak addig jutottunk el, hogy gőzük sincsen, kinél is van fizikailag az archívum (FTP-hozzáférése). Marad a wget, már ha begyűjtök előbb megfelelő mennyiségű nyugtatót (egyébként pont erről már morogtam egyet – kb. 3 éve).

  1. A mennyiség. Értem én, hogy (majdnem) minden szervezetnek van annyi önérzete, hogy kell neki egy lap, de ha kicsit mögéje próbálunk látni a dolgoknak, akkor világos, hogy jórészt egy forrásból (OKM NEFMI, NKA, pár ezer könyvtáros stb.) táplálkoznak ezek a lapok, magyarán egymásnak (is) nehezítik meg a működést. Ha fele ennyi lap lenne, pont kétszer annyi jutna mindegyiknek (a mesében, mint tudjuk, de idealizálom a helyzetet).
  2. A tartalom. Tudom, hogy nem az IT körül forog a világ, de sajnos mégis, legalábbis errefelé. Ha összehasonlítom az amerikai és a magyar lapokat, akkor elég szembetűnő, hogy mekkora különbségek vannak. Persze ez lehet a szakértelem hiánya is, de ezen lehet szerintem még a legkönnyebben segíteni (most inkább ne itt és most, hogy hogyan).
  3. A forma. Az van most, hogy a kemény borító és a kapcsos tűzés a maximum, ami kijön a büdzséből és a tartalomból. Nem azt mondom, hogy a csilivili hiányzik, de mennyivel jobb érzés és vonzóbb egy színes, legalább 100 oldalas magazint a kezembe fogni, mint egy iskolai osztályújságot… (ez meredek volt tudom, sarkítok, hogy jobban lehessen érezni a különbséget).
  4. Az archívum. Nem tudom, hogy van-e kimutatható nyeresége abból bármelyik folyóiratnak (és főleg a TMT-nek), hogy fizetős archívuma van x hónapig, illetve, hogy a megnyitott archívumban sokszor csak válogatott cikkek szerepelnek. Mondom, nem tudom, de biztos megéri, ha ennyire ragaszkodnak hozzá. Ezenkívül pedig szerintem kriminális a KKK és a Könyvtári Figyelő archívuma (két helyre szétdobva mindkettő), a TMT-é meg egyszerűen használhatatlan a szkennelt fotók olvasásához szükséges kattingatások miatt.
  5. A honlap. A KKK és a Könyvtári Figyelő nemrég újult meg, valószínűleg egy forrásból, bigup annak az áldott embernek, aki WordPress-re pakolta rá őket, jó döntés volt. A Könyvtári Levelező/Lapét inkább nem minősíteném, és a TMT-é a leginkább olyan, amit az ember egy ’90-es évek beli folyóirattól elvárna (a nyitólapról azért linkelek egy olyan képet, amit én látok a monitoromról, természetesen eszembe sem jutna mobillal megnyitni). Az viszont közös, hogy valaminek mindenképpen hiányzonia kell az oldalról, ha más nem, akkor az előfizetési információk, esetleg a kapcsolat stb. Arról meg nem is beszélek, hogy a metaadatok kezelése végkép csapnivaló mindenütt, kedves Zoteroval felvértezett kollégáim, felejtsétek el, hogy ti pofonegyszerűen fogtok bibliográfiát csinálni.

Első nekifutásra ennyi. Tudom, lehet egymásra mutogatni, meg hogy nem is, de az a szörnyű helyzet, hogy igen. Ebből meg inkább előre kéne kimászni. Mindamellett meg nem győzöm mondani, hogy mennyire nagyra tartom ezekben a folyóiratokban lévő munkát, és éppen ezért szeretnék rajtuk segíteni (lassan több a magyarázkodás, mint a szöveg).

Ja, és hogy az egész csak annak kapcsán jutott az eszembe, hogy gyorsan összedobtam egy Google Custom Search Engine-t az inkriminált folyóiratokra, és közben sikerült mindezt megfogalmaznom. A kereső pedig ezentúl az MKE portálját erősíti, az Infotár keresők menüpontjában lehet megtalálni. Nagyon tuti lett ez az új CSE, állati jó fícsörökkel jött elő, így Ádám is visszakapta a játékát (most éppen nem megy aldomain-beállítási vckok miatt), meg a KataKerbe (dettó) is élet költözik.


9 hozzászólás a(z) “Gondolatok a magyar könyvtári folyóiratokról” bejegyzéshez

  1. remekül felépített mke honlap promó! Ezek szerint, nem csak megcsináltad a lapot, hanem menedzseled is?
    gratula!

  2. A Google egyéni keresőjével kapcsolatban lenne egy kérdésem: be lehet állítani valahogy, hogy a találatokat időrendi sorrendben listázza? Vagyis, ha például napilapok oldalain keresek, akkor a legfrissebb cikkek legyenek legelöl? (Napi sajtószemle elkészítéséhez praktikus lenne egy ilyen kereső a könyvtárunkban, de csak ha tudná ezt is…) Próbáltam keresni a beállításoknál, de nem találtam ilyen lehetőséget.

    • Szia, sajnos nem… Annyit tudsz megtenni, hogy létrehozol szűrőket, pl. „Napilapok”, azon belül pedig kiemelt (promoted) találatokat. Idő szerint viszont sehogysem, ha jól tudom.

      Ha napi sajtószemlét szeretnél csinálni, akkor inkább a Google Newst használd, ott elég jól lehet állítani az időt is.

  3. Először az jutott eszembe, hogy P. Ádám is egy magazin jellegű könyvtári folyóiratot sürgetett valamelyik (??) blogjában. (Hosszan kerestem bejegyzését, amihez akkor hozzászóltam, de nem találom.)
    És persze lehetne, tudnátok indítani egy ilyet, de akkor az 1. számú kifogásod még hangsúlyosabb lenne – és nem biztos, hogy kiszorítaná a piacról a többieket.
    2. pont – azért a TMT leginkább az IT-ről szól, és valahol a könyvtár remélhetőleg még sokáig létező humán, gazdasági, marketing stb. vetületeit elemző írásoknak is teret kell kapni…
    Bejegyzésed hatására reméljük, hogy az 5. pontban írtak jóra fordulnak :) !

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .