Könyvhegy, madárkalitka, kultúrház


Könyvtár-építészeti és -design különszámunkat olvassák. (De mondhatjuk azt is, hogy „na nekünk ilyenek nem lesznek soha”, illetve „miért csak nyugaton tudnak így gondolkozni a politikusok és az építészek”.)

bookhill5bookhill4bookhill3Van egy terv, ami szerint Stockholm Public Library bővül, de nem akárhogy, egy egész hegyni könyvvel. Na jó, ez egy egészen rossz vicc, de maga a projekt neve az hogy The Book Hill, ugyanis megvan az a nagyon jó adottsága a könyvtárnak, hogy egy hegy/domb oldalában/aljában fekszik. Ezt használják ki az építészek is, amikor egy teraszos hozzátoldást csinálnak, ami egyrészt helytakarékos(?), gyönyörű panorámát nyújt (gondolom), és egy kicsit Gödör-utánérzésű, Media Boulevard nevű sétányt lehet a tetején kialakítani a hegyre fölfelé, amin fölfelé sétálva végig lehet látogatni az Auditorium Foyer-t, a Library Café-t, a Gyermekönyvek Intézetét, a Learning Zone helyiségeit, végül pedig lehet egy jó enni a Observatory Restaurant-ban. (Hosszabb elemzésbe nem merek belemenni…)

A tervezést a dán JaJa Architects végezte (azt mindenki vágja ugye, hogy a dánok nagyon nem kispályások könyvtárépítészetben…). Via Yanko Design

mecanoo_birmingham_2sqmecanoo_birmingham_3sqA következő könyvtár is csak papíron létezik még, de az előzővel ellentétben meg is fog épülni, méghozzá az angliai Birninghamben, 2010-től 2013-ig, 193 millió fontból (úgyhogy azért várjuk meg a válság végét…).

A stockholmihoz hasonlóan nagyon fontos szerepet szánnak neki, ugyanis a város legnagyobb közterén, a Centenary Square központi helyén fog állni. A napi befogadó képessége 10000 látogató lesz, és a legmodernebb technológiák figyelembe vételével tervezik. A legfőbb funkciója a város közösségi életének megszervezése lesz (social heart a kifejezés rá, elég menő), és szerves részét fogja alkotni a The Big City Plan projektnek, amelynek keretében 17 milliárd fontból megújul az egész belvárosuk, és 43000 munkahelyet fog teremteni a helyi lakosoknak. A városi tanács vezetője, Mike Whitby egyébként valami olyasmit modnott, hogy

The new Library of Birmingham will be an iconic landmark, and a testament to the role Birmingham will play in the 21st century as a truly global city.

Azaz (nagyon szabadon)

Az új Library of Birningham ikonikus műtárgy lesz, azt a szerepet fogja jelképezni, amit Birningham igazi világvárosként fog játszani a 21. században.

És mindenki meglepetésére egy dán tervezőirodáé, a Mecanoo Architectené a tervezés érdeme.

via Dezeen

cobe_kulturhus_streetmodel3model4És mi annyira szeretjük a dánokat (de tényleg), hogy most már egyenesen oda is megyünk, ugyanis a harmadik épület a koppenhágai új Culture House and Library. 2010-re készül el a városnak egy elég forgalmas és lüktető részén, a sűrűn lakott Norrebro és a környező kertváros közti átmeneti zónában. Ennek eredményeképpen egy etnikailag éskulturálisan rendkívül sokszínű csomópont jöhet létre. Két könyvtárat és egy „kultúrt” olvaszt egybe (tulajdonképpen utóbbi modernizálásáról van szó), és azt remélik tőle, hogy koppenhága egész északkeleti régiójának tud központja lenni, azzal együtt, hogy a környék közösségi igényeit is ki tudja szolgálni, összekötve őket a területtel.

A fura alak a városi környezetből való származást, kinövést jelképezi, és párbeszédre hívja a régi és új épületeket, tereket a környéken. Úgy van egyébként kialakítva az egész épület, hogy átjáróházként is funkcionál, egy északi és egy déli bejárattal, jelképezve az egész célját, értelmét: gyere be, sétálj, lazulj le, ötletelj, és ha van valami feladat, gond, probléma, kis idő, akkor nézz be a könyvtárba vagy a kultúrközpontba, szórakozz, tanulj, dolgozz. Az egész épület a (dán) demokráciát szimbolizálja: nyitott, elérhető és átlátszó. A tetején levő nagy bumszli kockáról pedig még csodás panoráma is nyílik.

Játszanak a belső terekkel is: a nyitott és zárt helyek egy dinamikus komplexumot alkotnak – a nyitott helyek a közvetlen kontextusát adják a zárt tereknek, amelykben kaptak helyet a gyermekeknek, ifjúságnak stb. kialakított könyvtári helyiségek.

És természetesen bolondok lennének nem saját nemzetük cégeivel terveztetni, sőt annyira tutira mentek, hogy rögtön kettővel egyszerre. Tervezték: COBE, Transform.

via Dezeen

(És elnézést kérek mindenkitől, véletlenül kiment publikba idő előtt, mindegy, most ez a végleges.)


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .