‡biblios


bibliosorg-screenshot2Újabb, Kohával is kapcsolatos könyvtári alkalmazást szeretnék ajánlani, ez pedig a ‡biblios. Egy nyílt forráskódú katalógusról van szó, amelyet természetesen ingyen le lehet tölteni és használni, de emellet ingyen kínálnak tárhelyen előre telepített rendszert is.

A programot 2007-ben kezdték el fejleszteni a Google Summer of Code-ra, és 2008-ban már be is mutatta Chris Catalfo, a fejlesztés vezetője a Code4Lib konferencián. A projektet jelenleg a LibLime futtatja és szervezi köré a közösséget.

A ‡biblios lényegében egy böngészőben futtatható katalógus. Különböző JavaScript könyvtárak mellett használ Google Gearst is, így a bibliográfiai adatokat tárolhatjuk a gépünkön. Támogatja a Z39.50 szabványt, így beépíthető bármely ilyen szabvánnyal működő adatbázis keresése is.

Jelenleg MARC21/MARCXML szabványt támogat, de pluginnel megoldható, hogy szeresse a Dublin Core-t, MODS-ot stb.

Van neki élesben működő demója, egybe lehet legózni a Kohával, szóval még csak korábbi lelkesedésemet sem fúrom meg vele. Összességében egy kicsi, egyszerű és erősen gyurmázható webkatalógus a ‡biblios. Érdemes egy kört futni vele, nekem tetszik.

Itt be akartam fejezni a posztot, de nem hagy nyugodni. Belegondoltatok, mit jelent ez a magyar piacon? Egy kattintás, egy regisztráció, és megvan a katalógus. A weben. Ingyen. És fejlesztik folyamatosan. Jó, nem egy integrált könyvtári rendszer, de sok mindenkinek nem is az kell, ráadásul pofonegyszerű integrálni abba is (már ha megvan a Koha). Kíváncsi vagyok, mikor jutunk el odáig, hogy valaki úgy dönt itthon a fejlesztők között, hogy átnyergel a gyorsabb lóra. Nekünk, könyvtárosoknak és felhasználóknak nagyon jó lenne, az biztos.


6 hozzászólás a(z) “‡biblios” bejegyzéshez

 1. Ha jól értem ez olyan program mint. pl. a Szikla? (mármint olyasmire jó?) Csak nem évi 100ezrekbe kerül?

  Vagy ez msára jó?

 2. Hadd legyek egy kicsit Stallman: ha nem a te szervereden fut, nincs kontrollod az adat felett, akkor nem a tiéd az. Ennyit az egy kattintásos van egy katalógusodról. Telepítve viszont külsőskény kósernek tűnik.

 3. charlie: ez csak egy katalógus(modul), ami önállóan is működik.

  kelt: tökéletesen igazad van – ha jól értem, és a biblios.netről beszélsz. a „böngészőben fut” kitétel igazából könyvtárosok számára érdekes, a felhasználók egyébként is az OPACkal szoktak találkozni, az meg ugye alapból weben van. ez inkább azt jelenti, hogy neked nem kell egy win/linux/java kliens, hogy tudd adminolni az ikrt, hanem weben keresztül is meg tudod tenni (a „jééé”-típusú reakciókért csúnyán fogok nézni, igen, ez van. kértem árajánlatot most a támop kapcsán egy ilyen irányú fejlesztésre, ne tudd meg mennyit kérnek érte).

  viszont pont ez kell egy olyan kis vidéki könyvtárnak, akinek nincs szükséges IKR-re és pénze sincs hozzá, na meg technikai tudása egy FLOSS alkalmazás telepítéséhez.

 4. Tehát, akkor ez arra jó, hogy felviszi a könyvtáros ide a könyveket, dolgokat, aztán a user a weben is meg tudja nézni?

 5. hmm, ez nagyon jó lenne, ha össze lehetne kötni a Szirénnel, és ki lehetne rakni webre a könyveket, stb. (valami hülye pályázatnál ugyis feltétel ilyesmi)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .