Őrző-védő


Általában azt szokták mondani a K2-re, hogy már csak azért sem jó, mert nem őrzi meg a hagyományokat, az emberi értékeket, a munkatársakat, a dokumentumokat, hanem mindent dob ki a szemétbe.

Első körben talán csak annyit, hogy remélem lejött annyi már a klogról és környékéről, hogy ez azért nem egészen így van. Szükség(ünk) van hagyományra, emberi munkára, dokumentumra, papírra (még ha ez nem is jött le mindenkinek), mert enélkül szart sem érünk. Már bocsánat.

Ám (ez egy jó szó, ezentúl többet kéne használni…) az már nagyon nem mindegy, hogy mit is őrzünk meg. Mert persze, a nemzeti könyvtár az csak gyűjtse szorgalmasan a könyveket, de egy szakkönyvtár vagy egy felsőoktatási könyvtár esetében nem vagyok erről annyira meggyőződve. Magyarán ott lazán bele kéne férjen a keretbe, hogy szinte kizárólagosan elektronikus dokumentumokat szolgáltassanak. Aki ezt nem érti, az nem volt egyetemi hallgató a 21. század küszöbén (jujj, micsoda áthallások… beküldöm az ÉS-be vagy Mancsba, tuti sikere lesz).

De most kivételesen nem is a formáról, hanem a tartalomról szeretnék kicsit értekezni, magyarán a gyűjtőkörről, ahogy azt könyvtármenedzsment órán hallottam volt (ott még olyan is volt ám, hogy magnókazetta és bakelitlemez, bizony! – utóbbi különben tényleg nem hülyeség, de most nem erről). Ezen belül pedig arról, amiről Kelttel és Gazzsal beszéltünk múlt héten sörike mellett, valamint most Caracallánál is kidobta a gép: kéne archiválni elektronikus dokumentumokat is. Mármint programokat, játékokat ésatöbbi. Konkrétan Gazs írása kapcsán bukkant elő a kérdés, miszerint manapság alig lehet hozzájutni olyan ’90-es évek eleji információhoz, amelynek nem jutott kiváltságul a nyomda, lemezkiadó stb. (Bár sokszor már azokhoz sem, de ez megint más kérdés.)

Abban megállapodtunk, hogy ma Magyarországon nincs olyan könyvtár, amely gyűjt számítógépes játékokat. Ezt én annak a tendenciának tudom be, aminek köszönhetően nem fogalkoznak erotikus (pornó) művekkel, képregénnyel és animációval stb. (Kivételek természetesen vannak, a Francia Intézetnek pl. tök jó képregénygyűjteménye van – bár ezt nem írják ki valamiért… -, a MOME-n előfordulnak kifejezetten pornó kategóriás albumok és képregények is, de ebből sajnos nem lehet semmiféle következtetést levonni.) Ezek mind alacsonyrendűnek tartott, egyáltalán kultúrának nem nagyon nevezhető alkotások, ezeket nem hivatott megőrizni a könyvtár.

Kiegészítések: anno volt szó a Katalisten egy kezdődő fanzine-gyűjteményről. Legutoljára február végén hallottam róla, sajnos azóta sem… Emellett nem is olyan régóta épül a kiberkultúra emlékműve, tessenek csak befelé, világszenzáció! És nehogy kifelejtsem a MEK projektjét, a MIA-t, a Magyar Internet Archívumot, ami aztán kalciumhiányban kifulladt (bár májusban még volt frissítve).

De ha nincs, attól még lehet. Szerencsére a számítógépes játék is az a műfaj, ahol nem hely kell, hanem vas (azaz nem fizikai tér kell hozzá, hanem sok tárhely egy szerveren), így első nekifutásra mondhatjuk azt, hogy elég a lelkesedés is hozzá. Ebből pedig van elég az esetek nagy többségében.

Ezért úgy döntöttem, hogy a klog mint olyan belép a „valódi” könyvtárak körébe, és elkezdünk építeni egy elektronikus könyvtárat – számítógépes játékokból (btw a MOME Könyvtár kompetenciájába is tartozhatna… ezt még meg kell rágni). Egyelőre most csak az elhatározás van, meg az hogy kb. kik lehetnek az érdekeltek, de szerintem ez lehet annyira közérdekű és unikum, hogy aki hallja, átadja. Úgyhogy nosza. Érdeklődő emaileket, kommenteket stb. várom ám!

És ha már könyvtár, nem tudok szó nélkül elmenni az újabb IgNobel-díjas ötlet mellett: ez a könyvtári kölcsönzések után fizetendő jogdíj. Sajnos az a bizonyos szó, ami kikívánkozik belőlem, az nem illik bele a blog profiljába, így nem lesz olvasható. Érdemes helyette Caracalla fent linkelt bejegyzését elolvasni, ő el tudja mesélni ezt jól. Én már csak ennyit tudok hozzátenni:

Update: az xkcd (már amennyire) vonatkozó képregényét kifelejtettem persze, annyira akartam embeddelni.


5 hozzászólás a(z) “Őrző-védő” bejegyzéshez

  1. Hogyan? Csak abandonware-eket? Kiadókat megkeresve? Tesco leárazottpulból bevásárolva vagy ajándék crackkel?

  2. Kalapozhatunk össze pénzt is simán, szerintem menne (egyébként mihelyt lesz a klogból bevételem, X% megy a projektbe).

    Abadonware is jöhet, copyleft, ki tudja, a kiadóknak is reklám lehet… Ki kell találni ;)

  3. A szánalmas.hu-n szemfülesebbek nálad? :)
    http://www.szanalmas.hu/show_post.php?id=57517#end

    Februárban írtam, hogy a hétvégén felkenem az extrára a fanzineket, és megadtam a kommenteknél linket, ahol a gyarapodásról is tájékozódni lehetett akár.

    Mivel újra stabilan működik a PunkFTP, el is kezdtem lebontani ezt a „közönséges” oldalt.
    De akkor hagyom még egy darabig ezt a részét :) melyet szeretettel, a megyei könyvtáraidhoz:
    http://fanzine.extra.hu/konyvtarosokkezikonyve.html#megyei2.0

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .