Hogyan szokjuk/szoktassuk meg a WordPresst?


A WPCandyn még a nyáron került szóba az, hogy mennyire ijesztő a külvilág (ügyfél, munkatárs stb) számára a WordPress, és egyből pár jótanáccsal is szolgáltak ennek megelőzésére, illetve kiküszöbölésére. A kommentekben megfogalmazott véleményekből, ill. ezek hatására született az újabb bejegyzés, amely az én szempontomból sokkal-messze érdekesebb: 5 módszer arra, hogy hogyan szoktassuk rá ügyfeleinket a WordPressre.

WordPress

Mielőtt azonban jönne az 5 pont, annyit le szeretnék szögezni, hogy a nagy átlagnak nem kell semmit sem mondani. Ha annyival tisztába jön az ember, hogy a WordPress, tágabban a CMS arról szól, hogy az egyik oldalon dolgokat rakok ki, ami aztán bizonyos módon megjelenik a másik oldalon, akkor onnantól gyerekjáték a dolog. Vagy én vagyok különlegesen szerencsés, vagy tényleg van valami a magasabb magyar átlagintelligenciában, de eddig még sosem vertem a fejemet a falba, miközben magyaráztam. De hátha másnak nem megy ennyire jól a sora, annak hasznos lehet mégis, így jöjjön.

Próbainstalláció

Mielőtt élesben a kezébe adnánk az ügyfélnek az új oldalát, készítsünk egy tesztverziót, ahol kedvére próbálkozhat, csinálhat hülyeséget, ismerkedhet a rendszerrel. Amíg ezzel foglalkozik, addig nyugodtan be lehet fejezni az oldalát, sőt, jó esetben az igényeit a tanult dolgok fényében át is fogalmazhatja.

Aktív tréning

A legjobb módszer még mindig a „leülök mellé, és végigmutogatom” metódus. Ha van erre lehetőségünk (és hál’ Istennek, ez az én esetemben úgy 90%-osan megoldható), akkor mindenképpen tegyük meg. Azt hiszem, nem kell részletezni, hogy mennyivel jobb a (két)személyes oktatás…

Pluginek az egyszerűbb életért

Most már elég sok olyan plugin van, ami a használatot jelentősen megkönnyíti és leegyszerűsíti. A WPCandy kedvence a WPlite, amely felhasználói szinttől függően csupaszítja le a beviteli lapokat, így nem fogja összezavarni az embert a csillió opció.

Puskák (magyarul cheat sheets)

Hasznos, ha magyarázatunk le is van írva, esetleg könnyen áttekinthető jegyzet formájában. Én is sokszor és szívesen használom ezeket, nem csak a WordPresshez írtakat, hanem bármilyen mást is. Itt pl. rögtön van belőle 10, mintának.

Screencast (na ez annyira magyarul van, hogy jobban nem is lehetne…)

Gyakorlatilag leülős-elmagyarázós dolog, csak személyes részvét nélkül, mondjuk azt hogy a puska és a tanítás közt van félúton. Egy átlag géppel már lehet ilyet csinálni, érdemes is. Ja igen, annak aki még nem ismeri a szót: olyan videófelvétel, amely a számítógépen végzett műveletek rögzítése során készült, gyakorlatilag egy cselekménysor megmutatása videóban. Van egy rakat belőle összegyűjtve egy oldalra. igaz nem magyar nyelvű, de van.

De én akkor is a személyes elmagyarázást szeretem…


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .