Újabb e-olvasó a láthatáron


Riválisa támadt az Amazon Kindle-jének, és lehet, hogy jóval nagyobb sikert fog aratni a Readius, mint elődje. Bár drágább lesz, mint a 359 dolláros (jelenleg 52k+ HUF) Kindle, de cserébe 30 órát bírja folyamatos üzemmel az akkumulátor, Micro SD-vel bővíthető a beépített 265 MB-os memória 8 gigabájtig (ami annak fényében nem is akkora tragédia, hogy az öt colos, szürkeárnyalatos kijelzőn úgysem lehetne nagyon képeket nézegetni, bár a zenék miatt jó lenne a nagyobb), az eddigi olvasókhoz képest elképesztően pici és könnyű (előbbi köszönhető az összehajtható kijelzőjének, utóbbi nem tudom minek, de a súlya csak 115 gramm, ami állítólag harmada a mai átlagos e-olvasókénak), verőfényes napsütésben is lehet olvasni (E Ink), Bluetooth-szal, USB-val, GSM/GPRS/EDGE-dzsel illetve UMTS/HSDPA-val (sajnos a wifi ebből is kimaradt) csatlakozik hálózathoz, számítógéphez, valamint kezel audiót (hangoskönyv, mp3, podcast) is.

Readius

Három negatívum: nem cserélhető az akksi (azért a 30 óra is letelik, főleg zenélve, és mi van ha meghal, dobom ki az egészet?), valamint Windows CE fut rajta, és azért az a 256 mega beépített tárhely is elég harmatos.

Ami érdekes lehet nekünk, könyvtárosoknak is, hogy gyártója, a Polymer Vision hasonló komplex környezetet szeretne köré építeni (Content World), mint mondjuk van az iPod/iTunes termékcsaládnak – azaz a felhasználók által személyre szabott tartalmat és szolgáltatást terveznek hozzá, ami lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag automatikusan kapjuk meg a minket érdeklő új tartalmakat – legyen az könyv vagy újság, email vagy feedben jövő hír, podcast. Most már csak annyi kell az örömhoz, hogy normális ára legyen, itthon is lehessen kapni, és legyen rá ehető tartalom (ld. vásárolható e-könyv).

ReadiusHa pedig ez bejön (és miért ne, a könyvkereskedőknek addig lesz nagy a pofájuk, amíg nyugatról valami nagykutya rá nem ül – és Matyi Dezső ********** ********** *********, mert nagyon ráfér), akkor bizony össze kell kapni magunkat, mert ez csúnyán el fogja szabadítani a t. olvasót (hogy pollnert, az eredeti cikk íróját idézzem: „Drámai változások várhatók, ha a webes tartalomfogyasztás végre igazán elszakad az íróasztaltól.”). Ráadásul ez a kütyü eleve Európában fog megjelenni, tehát ez nem olyan lesz, mint az iPhone, hogy várjuk-várjuk, esetleg az USA-ból csempésszük be, hanem tele lesz vele az EU, Portugáliától Ausztriáig fogják szeretni. Már előre unom a feedolvasómból áradandó könyvtárosi Readius-himnuszokat, mert hogy lesznek, arra mérget veszek.

Forrás: BDK, Médiablog


Egy hozzászólás a(z) “Újabb e-olvasó a láthatáron” bejegyzéshez

  1. Mit is mondjak rá… Ha véletlenül fellépnék egy warez oldalra, amit ugyebár nem teszek, mint ahogy a p2p sem ismerem és Neten szocializálódott korosztály különösen nem olyan élelmes, hogy az ott található 3000 ebook-t letöltse. Amit mi sem bizonyít jobban, hogy a hazai zenelejátszók is tömve vannak a legálisan vásárolt zenével, Steve Jobs meg valami félreértés folytán hagyta ki az országot a iTunesból. Éppen ezért, még véletlenül sem ismerek senkit sem akinek lenne 180gigányi empé3 a winyóján. A papír ár meg még véletlenül sem fog feljebb menni. Kína és India, Finnország, Oroszország, Brazilia és a többiek fát ülteltnek, csak hogy olcsó legyen a könyv. A könyvkiadó is is inkább papírra nyomtat még legalább addig amíg nyugdíjba nem megyek, mintsem kihagyja a kereskedőt és ő kis 50%-os hasznát.

    Ellenben a „klog generáció”/libpunkok/webkönyvtárosok imádni fogják ;-)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .