Kérdezz-felelek


Számtalanszor elmondtam, ha megkérdezték a véleményemet, hogy ha a könyvtárosok nem lépnek, akkor a felhasználók fognak lépni – át rajtunk. Eddig ez nem volt nagyon kézzelfogható valóság (bár a könyvesblogok már figyelmezethettek volna), de kb fél órája érkezett az első pofon: Yahoo! Answers magyar módra. A memo.hu-n bárki felteheti a kérdését, és bárki válaszolhat is rá, a válaszokat pedig rangsorolják, a válaszadó pontszámai alapján (akik már használtak online aukciós oldalakat – Vatera, eBay stb. – azoknak nem ismeretlen a rendszer: regisztráció – 20, kérdés beküldése: -2, tiéd a legjobb válasz: 4, kérdésedre legjobb választ jelölsz: 1 stb.). És bárki szabadon végigböngészheti a kérdéseket és a válaszokat.

Ennyi.

Update: van hozzá facebook alkalmazás is. (via szilárd)


5 hozzászólás a(z) “Kérdezz-felelek” bejegyzéshez

 1. Értem én, hogy füstölgésed egy része a Libinfo kritikája is, és bizonyára kicsit igazad is van . (Például szerencsétlen volt a Mit-holról – még ha jogi okokból is –éppen Libinfo névre átállni.) Azonban oka van a körülményeskedőnek tűnő kérdésfeltevésnek, hogy nem mindenki láthat minden kérdést és választ – bár éppen ezen lehetne változtatni, a kérdezőre vonatkozó minden adat elhagyásával!
  De azért mégsem mondhatod, hogy a könyvtárak nem léptek idejében!!!
  Sőt még ebbe a játékba is bőven beléphetnénk, például válasz esetén valami egyezményes könyvtárosi név megadásával. A könyvtárosok válasza nyilván mindig a forrás megjelölésében különbözne elsősorban a többitől.
  Nagyon földhözragadt az ötletem?
  Ilyen fiatal kezdeményezésről nem illik még kritikát mondani, de végignézve az eddigi összes kérdést és választ, azért az előrevetíthető, hogy a szolgáltatás fölfutásával egyenes arányban nő majd a jópofáskodó válasz, sőt a félrevezetés is. Érdekes az Apple-kérdés négyféle megválaszolása is!

 2. @polcológia: Persze, és a könyvtárportálban egy ilyen is helyet fog elvileg kapni. És a y! answers is így dolgozik.
  És azért továbbra is fenntartom, hogy nem léptünk. Jó, egyszer anno nagyon régen (nekem) létrejött a Libinfo, de azóta faceliften kívül más változtatást nem nagyon láttam rajta. Mondjuk nyitás kifelé, lehetőség adása másoknak, pár új szolgáltatás bevezetése stb. Egy szóval gyakorlatilag nem változott, mióta megcsinálták.

  Az iPhone-os kérdésre gondolsz? Szerintem egyáltalán nem baj, ha párbeszéd alakul ki egy kérdésről, sőt. Általában ez a normálisabb reakció szerintem. És hát a jópofáskodó válaszok: persze, jönnek majd. De emellett meg lesznek hasznosak is, és azért még pont is fog járni. Na de ez majd kiderül talán fél év múlva.

  @tapir: Köszönöm, megnéztem, de ez úgy néz ki, megfulladt :) Talán ez nem fog…

 3. Nem hinném, hogy az indulás pillanata lenne a mérvadó. Hanem hogy mire jutott(ak) a kezdeti előnnyel. A LibInfO mindha nem használta volna ezt ki. Még — házon belül is — könyvtárosok is a Katalistra tesznek fel LibInfO-ba való kérdéseket. Válaszadói bázisa megfogyatkozott, a lönyvtárak nemigen linkelték be, szervezete elbürokratizálódott.
  A használók emelett döntő menyiségben nem a nagyon pontos és dokumentált válaszokban érdekeltek, hanem a gyors és elfogadhatóan pontosban. Ebben a leggyakoribb műfajban könytárosok jelentős kulturális hátránnyal indunak. Ha egyáltalán… A gyors és pontos válasz igényére pedig a térítéses információszolgáltatók ugranak. Szóval, a könyvtár két szék közé esik.

 4. A memo nagyon új, de nézzük a Tapir által megjelölt Lepkeszív.hu-t. Ennek a kétéves kérdezz-feleleknek több, előre meghatározott tématerülete üres, azaz nincs hozzá kapcsolódó kérdés (pl. irodalom, pártok stb.). A gyorsaság tekintetében is érdekeseket lehet tapasztalni. Igaz, vannak aznap megválaszolt kérdések, de pl. arra a kérdésre, hogy milyen poratka elleni szerről lehet tudni, a kérdező kerek száz nap múlva kapta meg a választ, de a Lugano-jelentéssel kapcsolatban is tíz nap telt el a kérdés és a válasz között.
  A Libinfonak is gyakori látogatója vagyok, igaz, azt is látom, hogy az első időkhöz viszonyítva kevesebb a kérdezője, de azért átlagosan napi 15-20 kérdés beérkezik mostanában is. És garancia van arra, hogy 48 órán belül megválaszolják. Elenyésző azon esetek száma, amikor nem tudnak válaszolni a kérdésre (pl. idézetek)! Pontosság tekintetében pedig nem hinném, hogy vád érhetné! (Kritika persze más okokból – igen, de ez más lapra tartozik.)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .