Hmmm… fincsi


[A del.icio.us mindig is ott figyel a Firefoxom eszköztárában, de sajnos annyira nem tudtam használni, amennyire lehetne. Eddig. Most azonban gyökeresen változott a helyzet, ugyanis fantasztikusan találékony (a munkakerülésben) és aktív (szintén) leszek, ha éppen tanulni kéne. Most éppen munkahelyemnek, a MOME Könyvtárnak készítettem el a del.icio.us-gyűjteményét. Illetve annak alapjait (remélem). Eddig is gyűjtögettem magamnak a linkeket hozzá, de most átpakoltam, elkezdtem rendezni, úgyhogy félig-meddig már talán használható, arra azonban mindenképpen alkalmas, hogy egy bemutató elkészüljön róla.]

Kezdjük az elejéről. Voltak anno ugye a könyvjelzők (Bookmarks). Nagyon jók voltak, azonban az kifejezetten zavarótut1 tényezőként jelentkezett, hogy mindig az aktuális bögészőben maradtak. A web „fejlődésével” kitalálták azt is, hogy ezt hasznos lenne böngészőfüggetlenné tenni, azaz, ha nem a saját gépemen tárolom azokat, akkor bárhonnan hozzájuk tudok férni. Ez lenne a del.icio.us. Persze csak az egyik, mert iszonyat mennyiséget gyártottak már belőlük. Az már csak hab a tortán, hogy ezeket a könyvjelzőket akár megtarthatjuk magunknak, de milyen jó is, hogy ha akarjuk, bárki megnézheti őket, sőt, „hálózaton belül” tudunk egymásnak küldeni könyvjelzőt. Így nem kell egysoros méleket írogatni, ha találunk valamit, csak egy kattintás, és már megy is az ismerősünknek. A másik hatalmas előnye, hogy a kategorizálás mellett címkézhetjük (tag, tagging) a linkeket, sőt ez az elsődleges tevékenység az egész rendszerben. Folkszonómia. Taxonómia, ha könyvtáros csinálja… ; ) Ez rendkívül leegyszerűsít minden dolgot, mint majd az kiderül a továbbiakban.

A sok dicsérés után, akkor hogy is néz ez ki a gyakorlatban. A regisztráció rendkívül szimpla, egy felhasználónév, egy mélcím és egy jelszó megadásával már kezdhetjük is a mókát (opcionálisan meg lehet adni teljes nevet is). A regisztráció után kapunk egy kezdőlapot, amivel sajnos így első körben még nem tudunk mit kezdeni. Nosza, lássunk hát neki a gyűjtésnek!

Két lehetőségünk van:

  1. tut3Ha vannak már könyvjelzőink, akkor ezeket importálhatjuk a settings > import/upload menüpont alatt. Hogy a del.icio.us számára is ehető formátumban produkáljuk a linkeket, a böngészőnkben a Könyvjelzők / Bookmarks menüben a Könyvjelzők kezelése / Manage Bookmarks menüpontra kattintva mentsük el könyvjelzőinket, majd a lementett fájl tudjuk feltölteni a del.icio.us-be (Tallózás / Browse > fájl kiválaszt > Ok). Ezek után megkérdezi, hogy milyen plusz címkével lássa el a feltölteni kívánt linkeket. Alapesetben az „imported„-et kínálja fel, ez akkor hasznos, ha már van nagyon sok, és elvesznének köztük az új linkek (esetleg írhatunk helyette dátumot, vagy azt, hogy melyik gépről tettük fel őket stb). Ha nincs még vagy csak nagyon kevés könyvjelző, érdemes ezt a mezőt üresen hagyni, csak plusz gondot okoz majd később a törlése. A következő pont már a közösségiségre épül, ugyanis figyeli a rendszer, hogy ki milyen címkékkel mentette le az adott linket, ha lementette, és ezt felkínálja a többi felhasználónak is, így nem kell nekünk mindent kitalálni. Könyvtárosoknak ez ugye ismerős. Tehát, ha szeretnénk, hozzáadhatjuk könyvjelzőinkhez a népszerű címkéket (popular tags), de alapértelmezésben ez az opció ki van kapcsolva. Végül azt is beállíthatjuk, hogy mi történjék, ha már létezik adott link nálunk: törölje a régit, és írja be az újat, vagy csak azokat importálja, amelyek még nincsenek meg. Legvégül két figyelmeztetést olvashatunk: az importált könyvjelzőket privátként fogja kezelni, tehát, amíg meg nem osztjuk őket, mások nem fogják látni. A másik, hogy ha nagy az importálandó fájl, lehet, hogy sokáig el fog tartania betöltése (főleg, ha plusz címkét állítottunk be nekik).
  2. Még nincsenek könyvjelzőink. Sebaj, gyártunk. Erre is két lehetőségünk van:
    • A főoldalra visszanavigálunk (ezt később legegyszerűbben a http://del.icio.us/felhasznalonev böngészősorba való begépelésével tehetjük meg), és ott a nevünk alatt látható „post” feliratra kattintunk. (Ezzel a szóval amúgy is érdemes megbarátkozni, az angol nyelvű weben általában bármilyen tartalom beküldését/publikálását jelenti, illetve a publikált tartalmat – ld. blogpost, postol, postolás stb.) Itt egy URL-t lehet megadni. Ezek után a save gombra kattintva (az URL-sor alatti feliratra még visszatérek) egy következő formot, az előbb kibővített verzióját kapjuk. Az url mező már ki lesz töltve, ezt adtuk meg az előző ablakban. Mellette egy jelölőnégyzetben tudjuk beállítani, hogy publikus-e, vagy csak én láthassam. Alatta a description mező van, amelyet kötelező kitölteni, ide legtöbbször az oldal címét érdemes írni. Utána egy nagyobb mezőbe (notes) megjegyzéseket írhatunk, idézetet stb. Végül jön a legfontosabb, a tags. Ide írhatjuk szóközzel elválasztva a címkéinket. A többszavas, mégis egybe tartozó címkéket érdemes aláhúzással ( _ ) elválasztani. Lehet ékezetet is használni. Ha már vannak címkéink, akkor azokat felsorolja alant (your tags), valamint a barátaink címkéit (your network) is, így azokat egy kattintással hozzáadva (manuálisan ezt a for:felhasznalonev begépelésével tehetjük meg) elküldhetjük a linket nekik. Ha ismeri a linket a rendszer, akkor felajánlja a legnépszerűbb címkéket (popular tags), amelyek a legtöbbször vannak használva adott oldal leírására. Legfelül pedig a recommended tags (ajánlott címkék) név alatt a legnépszerűbb és a saját címkék összevetéséből származó tageket kínálja (magyarán az általunk is használt népszerű címkék). Ezek után már csak egy save-et kell nyomni.
    • A másik lehettut5őség (és itt térek vissza a post lapon található url mező alatti feliratra is), hogy a böngészőnkbe beépülő kiterjesztés, plugin segítségével mentjük el linkjeinket.
      A del.icio.us nagyjából minden lényegesebb böngészőhöz kínál ilyen plugint (Firefox, Opera, Safari, IExplorer – igen, elfogult vagyok ; ), ezeket elég egyszerűen lehet telepíteni.
      Firefoxnál: meg kell bizonyosodni, hogy engedélyezve van-e az Eszköztár / Toolbar – (Nézet / View > Eszköztárak / Toolbars > Könyvjelző eszköztár / Bookmarks Toolbar). Ezek után a post to del.icio.us (link mentése) linket és a my del.icio.us (saját del.icio.us) linkeket húzzuk a könyvjelzők közé. Kész is. Aki járatosabb Firefoxban, tölthet le beépülő extensiont is.
      Explorerben a következőképpen néz ki a dolog: a „To install the buttons click here. (Recommended)” mondatban kattintsunk a „here” szóra, és dőljünk hátra. Mivel nem ismerem az Explorert, ezért csak ennyit tudok mondani a dologról : )

Szóval, túl vagyunk az első linken, sőt, már tudunk böngészőből is linket postolni. A következő kérdés az, hogy mit tegyünk, ha nyakig akarunk merülni a linkekben. Nos, itt jön a könyvtárosok nagy segítsége, a kategorizálás. Itt ezt bundle-nak hívják, ugyanis szép nagy csokorba köthetjük – nem a könyvjelzőinket, hanem a címkéinket. Ilyet a settings > tags > bundle tags menüpont alatt hozhatunk létre. Miután beírtuk a kívánt nevet, szimpla kattintással kiválaszthatjuk, hogy milyen címkék tartozzanak oda. Ezek aztán a főoldalunkon lenyitható kategóriákként fogják tartalmazni a címkéket (egy címke több helyre is tartozhat).

Az alapvető működéshez ennyi tulajdonképpen ennyi elég is. Utószónak néhány plusz opció leírása:

  • rename /delete tags: címkék átnevezése / törlése
  • network privacy: mások is láthatják a barátaid listáját
  • subscription: megadott címkére lehet feliratkozni, ezekről értesítést kapunk, esetleg csak egy kiválasztot felhasználótól

Végül expert felhasználók a blogjukba is importálhatják a linkeket, linkfalként (linkroll), címkefalként (tagroll), vagy naponta automatikusan postolva az új linkeket (daily blog posting).

Ja, és az egészet RSS-etetőbe is lehet pakolni. Ikon lent van.

És hogy szép legyen a nap, Ádámnál már megvolt az egész. Mindegy. Ajánlom magam.

,

3 hozzászólás a(z) “Hmmm… fincsi” bejegyzéshez

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .