Belülről kaparom a falat


Eléggé vicces dolog egy egyetemen a bombariadó, de most mégis ez volt. Ennek köszönhetően volt egy lazás, kisasszonnyal együttebédelős nap végre :) És, ami a lényeg, délután egy fontos beszélgetés, aminek köszönhetően (és a múlt heti netes keresgélésemnek hatására, de erről majd később) az ELTE Egyetemi Könyvtár és az ELTE BTK kari és tanszéki könyvtárainak viszonyáról a következő terv bontakozott ki (azt tudni kell a helyzethez, hogy van a nagy, az Egyetemi Könyvtár, van aKari Könyvtár, és van eszméletlen sok tanszéki könyvtár – minden tanszékhez egy, ez mindösszesen 15 darab könyvtárat jelent…):

Általános feladatok (központi felügyelet, az EK feladata kéne, hogy legyen, esetleg a kari könyvtáré, és afölött az EK megismételhetné, hogy a többi kar is be legyen vonva):

  • egységes beiratkozás (egyszer kelljen beiratkozni, és utána bárhova lehessen menni)
  • egységes katalógus (egy nagy OPAC építése, az egyes tételeknél jelölve, hogy hol lelhető fel)
  • egységes kölcsönzés (egy rendszerben kezelni a kölcsönzést, úgy mint a beiratkozást, és mondjuk limitálni, hogy összesen max. 20 dokumentumot vehet ki, legfeljebb hármat egy tanszéki, 5öt a kari és 5öt az egyetemi könyvtárból, és ugyanazt nem veheti ki kétszer – ezek megoldása gyerekjáték)
  • egységes állománykezelés (áttekinthetőség, mi hányszor van meg hol, az esetleges egyenetlenségek kiküszöbölése, egységes forrásfelhasználás, mondjuk szétosztani a pénzt két részre, az egyikből az EK vásárolhatna, a maradékért pedig a tanszékiek lobbizhatnának, bizonyos minimum % mellett)
  • egységes jegyzetkezelés (az alapvető jegyzetek digitalizálása – főleg az egyetemi kiadványoké -, és hozzáférhetővé tétele, esetleg minimális összegért, ami benne lehetne a beiratkozási díjban, vagy külön lehetne fizettetni érte, vagy az egész ingyen, az lenne a legjobb)

Helyi feladatok (speciálisan a tanszéki könyvtárak feladatai):

  • tanszék kurzusainak követése
  • oktatók tematikájának követése
  • hallgatói igények (programok, kurzusok, kutatócsoportok) szerint adatbázisok, ekönyvtárak (gyűjtemények – collections címen találsz róluk további infót) létrehozása
  • az egységes jegyzetkezelés helyi felügyelete (a nagyon szakhoz kötődő jegyzetek ellenőrzése stb.)
  • hallgatói adatbázisok, gyűjtemények felügyelete, működtetése, használatának oktatása

És ami az egyik legfurcsább, ezt az egészet egyetlen egy normálisabb teherbírású szerver beüzemelésével meg lehetne oldani (és persze emberi munkával, ofkórsz). Utána már az egész ingyen lenne. És van egy KIT-ünk (Könyvtár- és Információtudományi Tanszék), van egy IK-nk, az egész tényleg csak emberi hozzáállás kérdése.

Azt hiszem, nagyon hálás lehetek az állásomért. :DUpdate: Debrecenben huszárosan oldják meg a problémát (UTF-8, TXT). Köszönet Keltnek.


5 hozzászólás a(z) “Belülről kaparom a falat” bejegyzéshez

  1. Némi kiegészítés.
    Nincs: BTK Kari Könyvtár. (Én imádnám a legjobban, ha lenne). Van viszont BTK Központi Olvasóterem, amelynek sajnos nincsenek kari könyvtári jogosítványai/feladatai.
    Vannak: BTK intézeti könyvtárak, amelyek (elméletben) egyesítik az adott intézet tanszéki könyvtárait.
    Van: „egyetlen egy normálisabb teherbírású szerver”, és működik, és használják.
    Sajnos nem minden könyvtár használja, és akik használják, azok nem tudnak megegyezni az egységesség milyenségében.

    Varga Klára
    ELTE Egyetemi Könyvtár

  2. Jogos, elnézést kérek a pontatlanságért. Valahogy mindig úgy csapódik le bennem, hogy Kari Könyvtár… Talán a Jogi Kar könyvtárának mintájára.

    A könyvtárakat nem lehet valahogy rábírni, hogy használják ezeket az eszközöket? És nem lehet eleve egy keretrendszert a kezükbe nyomni? Igazából ezek csak ötletek…

  3. A BTK kivételével, az ELTE minden karán van kari könyvtár, tán ezért az utánérzés.

    A könyvtárosokat (könyvtárakat) még csak-csak rá lehetne bírni a közösködésre, néhányan még örülnének is. De ez – is, sajnos – nem rajtuk múlik. Leginkább a fenntartón.

    De, ami késik, nem múlik. Erős törekvés/késztetés van már a karon.

    Keretrendszer pedig van, méghozzá jó. (Horizon integrált könyvtári rendszer, amely SirsiDynix termék). Egyszercsak (1-2 év) mi is megkapjuk a Rome-t. :)

    Az ötleteket pedig köszönöm. Azok mindig hasznosak.

  4. Én a keretrendszernél ingyenes, azonnali megoldásra gondoltam… :) (Bocsánat, nekem ez vesszőparipám, teljesen bele vagyok bolondulva :D )

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .