TOPAC


Felbuzdulva a WPopac-on már egy hete azon agyazok, hogy milyen jóság lenne csinálni egy valami hasonlót, mondjuk hívjuk TOPAC-nak (jaja, T-Com, T-Online, T-Mobile… szóval Tagged Online Public Access Catalog). Például a Scuttle nyílt forráskódú tagelőt lehetne integrálni egy OPAC-ba (bár, ha már esetleg több könyvtár használ/na ilyen rendszert, akkor célszerű függetleníteni tőle), így egy rakat új fícsör jelenne meg egy csapásra:

  1. munkánk során a felhasznált irodalmat lehetne tagelni, így a bibliográfia előállítása csak egy gombnyomásba kerülne
  2. tegyük fel, hogy egy szeminárium (tanóra, szakkör) vezetője a kiadott kötelező olvasmánylistát letageli a legközelebbi (iskolai/kari/egyetemi) könyvár OPAC-jában, így a diákok esetleg elég sok időt spórolhatnak meg a kereséssel, és talán a tisztelt oktatók is jobban rá lennének szorítva arra, hogy lehetőleg elérhető olvasmányt adjanak fel…
  3. munkacsoportok is használhatnák, gyűjtve a rekordokat, egymás okulására, segítésére
  4. stb.

És szvsz azért nem lenne szerencsés használni mondjuk del.icio.us-t, mert egy kicsit át is kéne pofozni, teszem azt nyomtatható/exportálható listák létrehozása, hozzáfaragni az egyes könyvtárak OPAC-jához (ami szintén lehetne nyílt forráskódú, így az esetleges lelkes könyvtárhasználó geek-ek bővíthetnék további kiterjesztésekkel).

Nincs kedvem igazából sírni (de megteszem) azon, hogy eddig az információszolgáltató szakemberek mennyire nem hallottak még ilyenekről (egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ennyire leszakadtak az alapot képező technológiáról), és hogy mennyire szeretném (de nincs időm) ezt megcsinálni. Fákk.

Viszont tegnap meglepődve hallottam, hogy a RadioCafé 98.6-on már MSN-en is lehet kérni a kívánságműsorban. Jóság.

Kiegészítés: erről lesz szó nagyjából a következő KIT-ben is, de lelőttem a poént, mert nem bírtam már : )


5 hozzászólás a(z) “TOPAC” bejegyzéshez

  1. Fogalmazzak úgy, hogy nekem van időm megcsinálni… majdnem… szeretném… vagy valami hasonló… :-)
    Legalábbis szorítok neki, időt mindenképpen… ha új főnökom lesz akkor meg bekerül a munkaköri leírásomba úgy is… de most még segítség kell hozzá. Egyedül nehezebb.

  2. nekem nagyon szívügyemmé vált ennek a fejlesztése… ha a scuttle elindulna, már rég nekifogtam volna, de holnap (r)evolúció lesz a laptopomon, és ubuntu alatt tuti jobb lesz, mint xpben, úgyhogy menni fog : )
    egyébként köszönöm a szólást, már elkezdtem keresni társakat, de eddig még nagyon kevesen hallottak róla.

  3. Szivesen részt vennék bármilyen együttműködésben… már ha lenne ilyen… képességeim korlátozottak, lehetőségeim már nem annyira. Értem ez alatt, hogy elég sokmindent meg szeretnék csinálni a könyvtár honlapjával, opac-jával meg minden egyéb sok egyessel és sok nullával leírható dolgával, úgy hogy az ILS-ünket készítő programozó elsírja magát. De sajna közel-távol senki sincs akivel projektelhetnék… (csoportársaimnak már a mat.logika is a világ végét jelentette)De keresgélek… hátha …

  4. jó. akkor ez megy a taskok közé ; )

    aktuális tervem: létrehozni egy „nagy” blogot (önálló, több jómunkásember meg ilyenek), ahol egyrészt végre egyesíthetem a könyvtárépítészetet ezzel, másrészt pedig el lehetne indítani egy közös projektet.

    mondjuk létre lehetne hozni a katalist2.0át (áááh, bocsánat, ez kicsúsott, de most már marad), mint alternatíva, és az újabb dolgok műhelye. nos? : )

  5. Több „aktuális tervem” van nekem is, némelyik nagy falat… csak meg ne akadjon a torkomon… de előbb letesztelem TDK dolgozat formában, hogy mennyire vevő rá a szakma… vagy a jövendő szakma? Meg úgy egyébként akárki… A konzulensemnek mindenestre tetszett, csak ki kellett szállnia :-(

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .