Híd a blogok között – BlogBridge


Állandóan problémáim vannak (voltak) az RSS-kezeléssel, mert a Thunderbird-ével nem voltam megelégedve, a Firefox-hoz elég vacak kiterjesztések vannak (NewsFox-ot használtam, de azzal is voltak gondjaim – valószínűleg azért én sem vagyok ártatlan a dologban…), külön csak ezért meg nem akarok Flock-ot vagy Operát használni (bár megpróbálkoztam mindkettővel, de nem szeretem, ha több böngésző van, még ha nem is használom a többinek ezt a funkcióját). Viszont nemrég sikerült rátalálnom a BlogBridge nevezetű jóságra, ami nagyon finoman megoldotta az ilyen típusú problémáimat.

blogbridgeA struktúrája a következő: vannak a legnagyobb csoportok, a Guide-nak nevezett gyűjtők. Ezek az a haszna, hogy bárki állíthat össze ilyen Guide-ot, közzéteheti, megoszthatja stb. (Tudom, nem nagy felfedezés a tervezők részéről, de mégiscsak…) A következő szintet már a feed-ek képviselik, amelyek között vannak a szimpla feliratkozások, és vannak az ún. SmartFeed-ek. Ez gyakorlatilag egy feed-keverék, amely megadott forrásokból (saját BlogBridge-feedek, Amazon.com könyvek, Connotea, del.icio.us, Feedster, Findory, flickr, Google BlogSearch és Technorati), a megadott kritériumok (tag-ek) alapján gyűjti a híreket.

Ha Guide-ot akarunk létrehozni, kapásból kapunk egy raklapnyi lehetőséget: vagy egy előre megadott gyűjteményből válogathatunk, vagy az ún. Experts-ből válogathatunk, ahol az adott kategória legjobbjait válogatják ki. Esetleg létrehozhatunk egy Reading List-et, ahová mások által összegyűjtött linkeket pakolhatunk (természetesen itt is van ajánlás).

A Firefox-szal még azt is megcsinálta, hogy ha egy olyan oldalról megyek át a BoldgBridge-be, ahol van feed, akkor rögtön be is pakolja azt, ha új csatornát hozok létre (tehát megúszok egy „ctrl-c + ctrl-v”-t, ami nem sok, de nagyon jó).

Mindehhez nyitott forráskódú ésatöbbi. Van neki Windows és Mac platformra is kapacitása. Én nagyon megszerettem.

Update: képes a Gmail-os atom feed-et is kezelni. Egyre jobban szeretem.


3 hozzászólás a(z) “Híd a blogok között – BlogBridge” bejegyzéshez

  1. először nem nagyon akartam érteni itt, hogy mitől is lehet sokkal jobb ez, mint egy sage/ff. de aztán rájöttem, hogy sokszor hetekig nem használom a sage-et egyáltalán, mert valahogy nem klappol. megnézem.

  2. azt már régebben elrontottam… ha webbankozok, akkor is java kell, ha mobilon nézem a mailjeimet, akkor is java kell, úgyhogy itt már igazán nem számít.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .