MIBE-hírlevelek


archívuma szépen elérhető az új honlapjukon. Is.

Annyiszor kérdezték már tőlem, hogy ekkor ez mi is, hogy végre utána néztem (khmm… három avagy négy kattintás…) a MIBE honlapján az önmeghatározásnak. Íme:

Az infobrókeri tevékenység gyökerei az 1960-as évek Amerikájába nyúlnak vissza, amikor néhány magánszemély könyvtárakkal együttműködve felismerte, hogy a számítógépek és a másológépek tömegszerű elterjedése egy információs forradalom kezdetét jelentheti. A dokumentum-visszakeresés, -másolás és szállítás könnyebbé válásával egy új tevékenység alapjait rakta le; az infobrókerekét.

Az információbrókerség tehát viszonylag új keletű, ugyanakkor nem előzmények nélküli szakma, melynek határait nem könnyű meghatározni. Sokan végeznek ugyanis többé-kevésbé hasonló tevékenységet — például könyvtárosok, tanácsadók — akik tevékenységük megnevezésére nem az információbróker kifejezést használják.

Az információbrókerek a társadalom széles köréből kerülnek ki, legyenek könyvtárosok, humán értelmiségiek, ügyvédek vagy orvosi diplomával rendelkezők, közgazdászok, mérnökök; lehetővé téve a szakosodást. Az infobrókerek az internet világában általában felsőfokú végzettséggel, nyelvismerettel, számítógépes, internetes tapasztalattal, marketing- és adatbázis ismerettel rendelkeznek.

És:

Az információ és tudás szerteágazó forrása és fajtája miatt megkülönböztethetünk olyan információbrókereket, akik céginformációval, tudásmenedzsmenttel, versenytársfigyeléssel, adatbányászattal, adatbázisokban való kereséssel, informetriával, webmetriával, trendfigyeléssel, dokumentumszolgáltatással stb. vagy ezek egyfajta kombinációjával foglalkoznak. A szakosodás történhet technikai szempontból is; van ki a telefonos adatszerzéshez, van ki az adatbázisban való kutatáshoz; van ki inkább az értékesítéshez, más pedig a kereséshez ért elsősorban — tág teret nyitva ez együttműködésnek.

Szóval ilyesmi.


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .