szövegszerkesztés


érdekes párbszédnek voltam tanúja, amíg vártam az oszkban a(z ingyenes:) wifi-kártyára (hogy aztán most blogolhassak:). egy szerencsétlen nyelvész szeretett volna régi magyar szöveget gépelni, aminek csak annyi volt az akadálya, hogy speciális karakterkészlet kellett volna hozzá.

(off: ő, ha jó emlékszem, ezt betűtípusnak hívta… de azon tuti kiakadna, ha nem tudnék különbséget tenni fonéma és lexéma között. mindegy, de szerintem nem olyan hú de bonyolult fogalmak ezek, hogy ne lehessen legalább ennyit megjegyezni…)

az opm adminisztrátor közölte vele, hogy sajnos nem áll módjában felpakolni újat (mást). olyan a szerver meg a szerződés, hogy nem.

(off: ez végülis érthető, ebben az országban még nem hallottam olyat, hogy közbeszerzésnek észszerű vége lett volna. ez persze nem zárja ki, hogy ne lenne.)

erre jutott eszembe: nem lehetne egy web2.0, alias ajax (húúúúú, sőt, hűűűűűű) alkalmazást csinálni, amin a szegény nyelvészek tudnának mindenféle vicces fonetikai jelöléseket csinálni, bárhol, ahol van internet-hozzáférés? és akkor az átírási szabványokat is jobban meg lehetne csinálni (bár úgy tudom, hogy ezen a téren kivételesen nyugis a helyzet).

egy ilyen szövegszerkesztőről tudok, amit kb. egy éve használok, bár mérsékelt lelkesedéssel. ez a writely, amit mostanában kaptak fel, hogy megvette a google (persze kapásból lezárták a regisztrációt…). valami ilyesmi lenne szerintem a jó, csak magyarul, magyaroknak, magyar igények szerint…


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .