Egységben az erő


Amikor tavaly júniusban Székesfehérváron jártam az Egyházi Könyvtárak Egyesületének éves gyűlésén, még csak szó volt arról a portálról, amely egy egységes webes platformot kíván létrehozni az egyházi könyvtárak részéről. Emlékszünk a leckére? Közös katalógus, információs felület, bemutatás, interakció stb. TÁMOP, hány millió is volt? Sok, ugye. Ilyen modul, olyan kiegészítő, ilyen egyeztetés, olyan program.

Van egy rossz hírem: az egy dolog, hogy egy kvázi külsős hőbörög arról, hogy mekkora hülyeség az egész úgy, ahogy van, de amikor egy „szimpla” NKA-támogatásból csinálnak egy olyan csilivili portált, amilyenről általában csak azért nem álmodoznak a könyvtárosok, mert nem tudják, hogy lehet ilyet, akkor az gáz. No nem nekem, hanem azoknak, akik majd be akarják bizonyítani, hogy jól költötték el azt a pénzt. És ennyivel nem lesz egyszerű elszámolni.

Szóval az Unitas a hat magyar történelmi egyház 20+ könyvtárának Drupal alapú információs portálja (figyeljétek meg a polkorrekt fejlécet, ahol az egyházak logói folyamatosan rotálódnak randomban), ahol Bodza-alapú közös katalógus (lehet, hogy mégis miből lesz a cserebogár? – nagyon jól néz ki a katalógus) és mindenféle egyéb csemege várja a tisztelt olvasót és könyvtárost.

Amit én nagyon hiányolok, azok az RSS hírcsatorna a hírekre és a katalógusra (amit pedig nem lehet már bonyolult aktiválni), az erre alapuló hírlevelet, a református és az unitárius híreket, egy rendes fórumot, egy YouVersion-hoz hasonló Biblia-(fel/át/meg)olvasó appot (vannak alapok hozzá), integrációt a már létező eszközökkel (Firefox kereső kiterjesztés, Zotero, Delicious, Wikipédia stb.) meg egy fejlesztői blogot. Ja, meg persze hogy költöztessék át az egész egyesületi oldalt az új portálra. Sokkal jobb lenne.

Tanulság: néha éppen a legkonzervatívabbnak tartott társaság tudja a legjobban lelépni a többit, továbbá, hogy meglátjuk, hogy még mi lesz ebből. Remélem, valami nagyon jó dolog. Bigup.


Egy hozzászólás a(z) “Egységben az erő” bejegyzéshez

  1. Kedves Kolléga!
    Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése nevében köszönöm az elismerő szavakat és az építő kritikát az Unitasról. Nagyon örülök, ha tetszik, remélem, hogy az könyvtárosok és az olvasók számára is hasznos lesz.
    Még erősen fejlesztés állapotában van. Különösen, ami a portált illeti. Az adatbázishoz is újabb könyvtárak kapcsolódásán dolgozunk. Igyekszünk a javaslatokat megfogadni, és amit lehet beépíteni, jó ötleteket kaptunk.
    Köszönettel és üdvözlettel:
    Baranya Péter
    elnök
    Egyházi Könyvtárak Egyesülése

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .