Klog plusz könyvtár.hu


Azt hiszem, a legnagyobb lépésre szántam el magam azóta, hogy 2006 nyarán kitaláltam a klog.hu-t. Azóta rengeteg minden történt, első sorban az, hogy hatalmas társasággá nőttünk, legalábbis az én elvárásaimhoz és elképzeléseimhez képest. Fantasztikus dolog ez, hát még ami most fog történni.

Az van, hogy a mostani hely sajnos csak ideiglenes (illetve pénzbe kerülne, így is ég a pofámról a bőr), viszont az eddigi modell nem működik tovább. Éppen ezért virtuálisan háromfelé robbantom az eddigi társaságot, ami természetesen nem jelenti azt, hogy bárkit is kirúgnék vagy nehéz helyzetbe hoznék.

  1. Az egyesületi, szervezeti és iskolai könyvtárak blogjai átkerülnek a könyvtár.hu-ra. A környezet hasonló lesz, viszont a könyvtár.hu olyan márkanév, amely sokkal inkább illik ezekhez a blogokhoz, mint hozzám. A másik aspektusa a dolognak, hogy maga az intézményi blog, honlap kinőtte azt gyerekcipőt, ami esetükben a klogot jelenti. Arról van szó, hogy egy Országos Idegennyelvű Könyvtárnak, egy ELTE Egyetemi Könyvtárnak stb. (és a döntéshozóiknak) nem túl nagy dicsőség, hogy még mindig itt vannak. Tudom, kicsit partizánakcióként indultak, de úgy látom, már minden helyen bekerültek a mainstream csatornák közé, így tulajdonképpen semmi akadálya nem lenne, hogy saját domain név alatt fussanak. A kisebb könyvtárak honlapjainak ügye pedig pont abba a hivatásba illenek bele, amit a könyvtár.hu vállalt, hogy egy központi felületet adjon minden magyar könyvtárnak, akár ilyen típusú szolgáltatással támogatva. Remélem, hogy ezek a jól bejáratott, aktív helyek mindkét fél számára bizonyítás értékűek lesznek, egyrészről, hogy a könyvtár.hu valóban értékes, rendkívül fontos és jól használható eszköze a könyvtáraknak, másrészről, hogy a könyvtárakban igenis megvan az igény végre egy tisztességes központi szolgáltatás felé, mert eddig amit ezen a címen próbáltak eladni, azt inkább hagyjuk.
    Ezt a felületet mindazoknak ajánlom, aki szeretne végre egy egyszerűen kezelhető, dinamikus és kompakt online felületet létrehozni könyvtáruknak, szervezetüknek.
  2. Az olyan típusú blogok, amelyek inkább közösségi alapon, több szerzővel állítottak elő olyan tartalmat, amely inkább adott szakterületet fogtak át, átkerülnek a vadiúj klog+ felületére. Ez egy olyan hely lesz reményeim szerint, ahol összegyűlhet mindaz a tartalom (külön blogok formájában, mint a klogon), aminek összessége egy hasznos ÉS érdekes magazin-jellegű képződmény lesz. Eddigi szereplői a Konferencia, a Konyha, az ETO és a Könyvtárépítészet, de remélem ezek a blogok-rovatok száma és minősége ugyanolyan töretlenül fog nőni és szinten maradni, mint a klogon.
    Erre a felületre mindenkit szeretettel hívok, aki szeretne valamilyen megadott témáról írni, akár többekkel együtt.
  3. Végül pedig, az előző két pontban felsoroltak mellett a klogon fognak maradni azok a blogok, amelyek kifejezetten személyhez köthetőek, magyarán a szakmai énblogok – pl. az élet és könyvtár is ilyen.
    Ide továbbra is várok mindenkit, aki magának szeretne blogot, írni mindarról írni, ami érdekli, legyen szó könyvtári vagy azon kívüli dolgokról.

Remélem, hogy mindez a változás nem rettent vissza senkit a további munkától. Mostanában elég sokat olvastam vissza az egyes blogokon, és fantasztikus mennyiségű energia és tudás van belefektetve ezekbe a helyekbe. Szerintem nagyon megérte mindez, úgyhogy szeretném mindenkinek megköszönni ezt a munkát, de elköszönni nem fogok, hiszen egy ember akár mindhárom helyen is jelen lehet – és remélem sokan lesznek ilyenek.

Elnézést kérek azért, hogy ennyire ultimátum-szerű lett – ez a döntés kb. egy éve érlelődik bennem, nem csináltam titkot a problémáimból eddig sem. A költözések alatt lehet, hogy lesz egy-két technikai jellegű döccenő, de azon fogunk dolgozni, hogy ne érezzen sokat belőle se szerző, se olvasó.

Ui: azt hiszem, ez annyira gyönyörű így, hogy nem is kell magyaráznom.

Photo credit: freefotouk


3 hozzászólás a(z) “Klog plusz könyvtár.hu” bejegyzéshez

  1. Megértem – támogatom – egy kicsit aggódom – nagyon örülök.

    Nem biztos, hogy teljesen ebben a sorrendben, de ezek kavarogtak bennem a nagy hírt olvasva.

    Dani, már eddig is nagyon sokan és sok helyen köszönhetünk neked sokat a szakmában!

    S mivel még csak annyi éves vagy, ahány – remélhetőleg még ezután is sokat tudsz tenni a szakma érdekében.

    És remélhetőleg a magad örömére is… :)

  2. Nagyon jó ötletnek tartom a tagolódást, valamint szakmailag is megalapozottnak. A többiben is igazad van!

  3. Dani jó hogy nem vagy öreg, mert akkor már nem sokat tudnál tenni a szakmáért!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .