Az árképzésről

Levelezőlistán kaptam. Ugye van az a pont, amikor az emberek megkérdezik, hogy akkor mi is kerül 25 forintba egy fekete-fehér A4-es oldal fénymásolásában, vagy miért is kell több ezer forintot fizetni egy fotójegyért, amit amúgy sem lehet az esetek nagy részében használni.

Egyébként:

Ma már semmi szükség sincsen se villanyórára, se gázórára!

Miért?

Mert ezek a mérőórák eredetileg azt a célt szolgálták, hogy a Fogyasztó és a Szolgáltató egymás közötti korrekten elszámoljon és a Fogyasztó annyi díjat fizessen, amennyi villanyt, vagy gázt a mérőóra szerint elhasznált. Ennek ma már semmi jelentősége nincsen, mert bármit mutat a mérőóra a Szolgáltató olyan összegű számlát állít ki, amilyet akar.

Miért?

Mert nincsen ember, aki ellenőrizni tudná, hogy a számlán szereplő összeg megfelel-e a tényleges fogyasztással.

Miért?

Mert a számlán szereplő fizetendő díj és a mérőóra által mutatott elhasznált mennyiség és annak egy egységnyi díja köszönő viszonyban sincs egymással. Egy normális országban, tisztességes államban, egyértelműen meg van határozva, hogy egy kilowatt áram, vagy egy m3 gáz mennyibe kerül, és a mérőóra által mutatott mennyiséget be lehet szorozni ezzel az egységárral, és máris megvan az eredmény, hogy mennyit kell fizetni. Nálunk nem így van, mert ez nem normális ország és nem működik tisztességes állam.

Vegyünk akkor egy villanyszámlát.

Nézzük meg miből áll össze a számla végösszegét jelentő, fizetendő 6.758.-Ft díj:

  • 24h áramdíj tömb I. 2009.02.12.-2009.03.22. 110 kWh 20,38 Ft/kWh 2.242.-Ft
  • 24h áramdíj tömb II. 2009.02.12.-2009.03.22. 45 kWh 21,68 Ft/kWh 976.-Ft

Összesen: 3.218.-Ft.

Idáig rendben is lennénk, hiszen a fentiek szerint a 40 napos időszakra 155 kWh fogyasztás után 20,38 és 21,68 Ft-os egységáron (az már rejtély, hogy miért a két különböző egységár, de még belefér) 3.218.-Ft áramdíj fizetendő. De ezzel nincsen vége, mert a számla folytatódik, úgy, mint mert olyan, mint a telefon: van csúcsidő meg völgyidő, ezért kettő az ár…

  • Szénipari szerkezetátalakítási támogatás 31.- környezetvédelmi díj, hogy a CO2 kibocsájtást ellensúlyozzák
  • Kedvezményes árú villamosenergiai támogatás 19.- egy bizonyos kedvezményes árú kör támogatása (kórház stb.)

Összesen: 50.-

  • Átviteli-rendszerirányítási díj 89.- MAVIR pénze, arra való, hogy ő elirányítsa a házadig az áramot
  • Rendszerszintű szolgáltatás díj 66.- ez szolgálja a stabilitást, olyan erőművek költségeit fedezi,ami működik,de nem termel, mert ha máshol valamiért kiesik egy termelő, akkor innen pótolják
  • Elosztói forgalmi díj 1.341.- forgalom után fizetendő, szintén a MAVIR pénze
  • Elosztói veszteség díj 648.- a lopások, sérülésekből keletkező károk kompenzálása
  • Menetrend kiegyensúlyozási díj 78.- kompenzáció,hogy nappal amikor mindenkii fogyaszt és éjszaka amikor senki, hogy a kettő közt ki tudják egyensúlyozni a termelést és az előre megadott profiltól való eltérés miatt

Összesen: 2.222.-

Még nincs vége, de egy villanyszámlában ez a “Menetrend kiegyensúlyozási díj”, figyelemreméltó kreativitásra vall, ezért érdemes egy kicsit megpihenni. Továbbá:

  • Elosztói alapdíj 150.-

Összesen: 2.372.-

Na már most, ha az áramdíjhoz (3.218.-) hozzáadjuk ezt a többit (2.372.-), akkor 5.590.-Ft jön ki, amihez még a 20% ÁFA jön hozzá, + 50.-Ft AHK (ez is rejtély, hogy micsoda) és máris megkapjuk a villanyszámla 6.758.-Ft végösszegét. Ha valaki meg tudja mondani, hogy az áramdíjon túl megjelölt őrületek, amik összesen 2.372.-Ft-ot tesznek ki, miért kerülnek Lajos bácsi és Ilonka néni villanyszámlájába felszámításra, az akkor azt is mondja meg, hogy ezek az ilyen-olyan díjak miért éppen annyi összegűek és miért nem alacsonyabbak, vagy magasabbak. Valamint mikor, ki állapította meg pl. a “menetrend kiegyensúlyozási díj” 0,5000 HUF/kWh egységárát és ennek mi a fene köze van az én villanyszámlámhoz.

Ha mégegyszer megnézzük a számlát, akkor láthatjuk, hogy a tényleges áram fogyasztás után 3.218.-Ft-ot kellene fizetni, de ezt feltornázták a TELJESEN ELLENŐRIZHETETLEN plusz költségekkel 6.758.-Ft-ra.

Nem kell keresni az összefüggéseket, ezt valahova ki akartam rakni, ennyi.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .