Lusta könyvtáros statisztikája (rajzzal)


Ha valaki egy személyben olvasószolgálatos, gyarapító, kezeli a rendeléseket, leltároz és katalogizál, akkor egy idő múlva eléggé bele tud fáradni az állandó írogatásba. Ki-ki marad egy olvasó, telefonhívás regisztrálása, könnyen szét folynak a megrendelések, a beérkezett dokumentumok. Természetesen bizonyos szintig segíthet egy integrált könyvtári rendszer, de komplex statisztika gyors és röptiben való előállítására egyik sem alkalmas (legalábbis ilyent még nem láttam és nem is hallottam róla).

Egy olyan felület jutott eszembe, amely tetszés szerint tud adatot rögzíteni, leginkább számszerűen. Az alapvető elemek (ezek jutottak először az eszembe, de ha valaki tudna kiegészítést, azt megköszönöm) – annyit azért megjegyzek, hogy nálam nincs kölcsönzés.

Bejövő:

  • látogató szám
  • telefonhívások száma (tárgya)
  • fénymásolások oldalszáma
  • nyomtatások oldalszáma
  • szkennelések oldalszáma
  • beérkezett dokumentumok – folyóirat, könyv, CD/DVD

Kimenő:

  • rendelések – folyóirat, könyv, CD/DVD, adatbázis
  • könyvtárközi – kölcsönzés, másolatkérés
firkálás - vigyázat, nagy!
firkálás – vigyázat, nagy!

Nem tudom, hogyan lehetne ezt rendesen megcsinálni. Nyilván leggyorsabb lenne egy PHP/MySQL-alapú valamit összedobni rá, némi dizájnnal nyakon öntve, de pl. lehetne valami WordPress-alapú magic is… Valami ötlet, ilyesmi alkalmazást tud valaki?

Frissítve: töltöttem fel egy vázlatot, hogy én hogyan képzeltem el – kiindulásképpen.


17 hozzászólás a(z) “Lusta könyvtáros statisztikája (rajzzal)” bejegyzéshez

  1. Na, egy ilyen nekem is jól jönne – ha még közben számolná a helyben használati eseteket is. (A kölcsönzéseket számolja az integrált rendszerünk is, azzal nincs gond.)

  2. Erre egy hagyomanyos forgathato papirnaptar felel meg talan, strigulazos modszerrel, vagy egy excel tabla, esetleg access. A legtobb dolgot nem kell tulszoftverelni.

    Lehet irni olyan programot, par sor, ami abbol all, hogy van egy lenyilo menu, hogy Uj:
    – latogato
    – telefon
    – fenymasolas
    – stb

    De mondom, ezt elkovetheted egy accessben is. Ha egyetlen terminal van (a konyvtaros gepe) akkor ennyi, nem kell tulkomplikalni az eletet.

    Persze, ha lenne valami use case is, nem csak az, hogy fel akarod irni, mi volt, lehet, bonyolultabb lenne, de ennyibol, ez egy excel makro vagy egy access programszinten (esetleg tobb lapot tartalmazo excel-tablazat), vagy egy (vagy tobb) hagyomanyos papirnaptar. Mert felirni ezekre is fel lehet.

    Kattintgass picit korbe, vagy talalj ki valamit, hogy mire kellenek ezek az adatok, mert igy ez ennyi

  3. @Aadaam: köszönöm! a papír/excel-módszer van alkalmazva, de leírtam, hogy miért nem annyira jó nekem. egy dashboardon összesítve az összes regisztrálandó adat, amely rögtön megy a statisztikákba, na az lenne a nagy könnyebbítés.

    van rá vázlatom, hogyan csinálnám meg, már csak phpül kéne megtanulnom… (ezt már 5 éve mondom). szerintem fontos a gui, mert ha nem csak én akarom használni, akkor fontos a kényelem és az élmény is (üss meg nyugodtan :) )

  4. Oke Dani, de access… erted, windowsos GUI… szepen lehet benne urlapokat epitgetni, nem kell hozza komolyan megtanulni programozni (egyebkent programozhato visual basicben)… Sot, van alapbol felhos skin :)

    Ehhez a szinthez teljesen felesleges megtanulni a PHP-t, ez olyan, mint elmenni epiteszmernokkepzesre azert, mert egy garazst kene epiteni legobol a matchboxoknak.. Erre van lego, nem kell megtanulni malterozni.

  5. Egyebkent en komplett konyveloprogramokat lattam abban a rendszerben. Van benne autocomplete, nem 10 evbe telt, mire kifejlesztettek, mint a weben (elso grafikus browser: ~95, elso ajaxos alkalmazas: ~2005), nem kell hozza raketamernok diploma, hanem megmondod, hogy ennek a tablanak ez a mezoje ilyen ertekeket vehet fel (un. enumeracio: pikk kor karo treff), vagy hogy ez egy masik tablazat rekordjainak valamelyike (pl. a rendeles melyik munkatarshoz tartozik), amit ki kell talalnod:

    – a tablakat, hogy miket taroljon (ezt ki kene php-ban is)
    – az urlapokat, amikbe felviszed az adatokat (ezt is, csak ott nem tudnad grafikusan huzogatni)
    – a lekerdezeseket, amikor valami bonyolultabbat akarsz megtudni (ezt is)
    – a jelenteseket, amikor valamirol statisztikat akarsz (ezt is)

    szoval ott az eszkozkeszlet, tessek hasznalni. Konyvtaroskent valoszinuleg rendkivul konnyen szerzel be alapfoku access konyvet :)

  6. A KI-ben ilyesmi(ke)t régóta alkalmazunk, hajrá PHP. Ha valami kimaradt és hazaindultam feltölthetem telefonról. A kérdés, hogy hogyan integrálható WP-be, bár lehet WP integrálás nélkül is jobb, mint a papír/excel

  7. Nálunk is papír + excel alapú statisztika van, havi több 10 ezres forgalom mellett. Igazából én is elgondolkodtam egy webes PHP+SQL+AJAX kombón, nem is lenne nehéz megírni, de inkább a használattal van gond. Sokkal egyszerűbb húzni egy strigulát egy papíron (amit aztán nem én fogok összesíteni :D ), mint egy weblapon legördülő menüben kattintani egyet. Persze mi többen vagyunk tájékoztató ügyeletben, ha egyedül lennék fontolóra venném a webes statisztikát.

  8. nem legördülő lenne, hanem 5-6 gomb, ilyesmi:
    [+ egy olvasó]
    [+ egy kölcsönzés]
    [+ egy telefonos segítség]
    mellettük: [mégsem] (ami levesz egyet, de előtte rákérdez), + aktuális állás
    lehet akár egy Facebook alkalmazás, ami személyre szólóan bevehető a profilba

  9. Ilyen strigulázó programot készítettem én is régebben. A weblapomról le is tölthető a program linuxos verziója, igaz nem ilyen webes, adatbázis alapú megoldás, mint amiben ti gondolkodtok, hanem egy egyszerű Lazarusban (free pascal) készült program. Igaz amikor összetákoltam (mert azért programozónak nem nevezném magam), akkor nem elsősorban az ilyen jellegű statisztika készítés vezérelt, hanem egy blog, vagy fórumbejegyzés a HUP-on, de végül is ilyen célokra is jó lehet ha jobban belegondolok.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .