Rajzolok: Gliffy


Tegnap nagyon meg kellett akartam rajzolni egy folyamatábrát, amihez hirtelen nem találtam semmi elfogadható szinten használható és kinéző eszközt. Fél óra gúglizás és keresgélés után viszont ölembe pottyant a megoldás: a neve Gliffy. Ingyenesen használható webes alkalmazás, amivel tudunk rajzolni alaprajzot, folyamatábrát, BPMN-t (Business Processing Modelling Notation), UML-t, entitások kapcsolati rendszerét, (számítógépes) hálózati rajzot, felhasználói interfészt – akár egyetlen ábrán belül is.

Mindemellé bele van építve egy elég ügyes Yahoo! képkereső is, úgyhogy nem kell szemléltető ábrák után messzire menni, de a saját képeinket is fel lehet tölteni. Természetesen alkalmas a csoportmunkára is, egy accounthoz akár ezer felhasználót is hozzá lehet rendelni, így egy OSZK-méretű intézmény is kényelmesen el tud lenni vele.

Gombnyomással lehet a kész ábrát publikálni az interneten, de van hozzá külön WordPress plugin is. A kész ábrát ezen kívül le lehet menteni JPG, PNG vagy a Microsoft (fizetős) alkalmazásához, a Visio-hoz SVG formátumban is. Rendszeres backuphoz külön alkalmazás is van.

A kipróbáláshoz még regisztrálni sem kell, nyugodtan lehet nézelődni, próbálgatni. Sajnos Flash kell hozzá, de talán ez nem fog kizáró tényezőt jelenteni a nagy többségnél.


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .