WordPress single és BuddyPress


Tegnap olyan pottyant a bp-300x70ríderembe, hogy nagyon megörültem neki. Tudniillik arról van szó, hogy amellett, hogy a WordPress 3.0 egybe lesz gyúrva a WordPress MU-val, a BuddyPress készítői elébe szaladtak a márciusnak, és lehetővé tették, hogy bárki pillanatok alatt közösségi szájtot gyártson addig árván búslakodó blogjából, híroldalából, iskolai honlapjából.

Részletesebben a WordPress MU-ról és a BuddyPressről: a WordPress MU az egy olyan WordPress, amin a felhasználók saját blogot is indíthatnak, tehát kvázi instant blogszolgáltató-központ, a BuddyPress pedig ennek social networkösített verziója, tehát a felhasználók közösségi életet is élhetnek, üzeneteket küldhetnek, beszélgethetnek, fórumozhatnak, megoszthatnak és természetesen blogolhatnak is.

Pár lépésben, hogyan lehet elérni a közösségi feelinget:

  1. Rakj fel egy single WordPress-t (jelenleg a 2.9.1 a legeslegújabb)
  2. Állítsd be a permalinkeket (állandó elérési útvonalakat)
  3. Töltsd le a BuddyPress Trunk-ot innen, ahol a lap alján ki szürke felirat mondja, hogy töltsd le az egészet zip-ben
  4. Csomagold ki, és rakd be a tartalmát a WordPressed /wp-content/plugins/buddypress/ mappájába
  5. A szintén a zip-ben lévő /bp-themes/ mappát töltsd fel a /wp-content/themes/ mappába
  6. Aktiváld a plugineket, állítsd be a témát és a blogot
  7. Örülj

Ez pedig pillanatok alatt el fog burjánzani, már érzem. Én legalábbis elkezdem beépíteni a projektjeimbe, az biztos.

A klog esetében pedig érdekes a kérdés. Nem tudom, hogy meg fogják-e oldani, de a felhasználók össze fognak gubancolódni. Egyrészt ugye vannak a klog felhasználói, akik vezetik a blogjaikat, honlapjaikat, és vannak az ő felhasználóik, akik hozzászólnak, esetleg publikálnak is. Így kezelhető volt sok single WordPress, és kezelhető lett volna egy WordPress MU esetében is. De ha minden felhasználó beesik egy felületre, és én azért találkozom szembe egy gyöngyösi diákkal vagy egy könyvtárostanárral, mert csak klog? Félre ne értsen senki, nincs ellene kifogásom (utóbbi ellen főleg nem), de ha egyszer szellemi műhely akartunk lenni, akkor kicsit nagy lépés a Lehel piac.

Remélem, erre a kérdésemre megszületik a válasz előbb-utóbb, de egyre inkább érzem igazolódni a pár bejegyzéssel korábbi sejtésemet.

Update: Apa, kezdődik!!


2 hozzászólás a(z) “WordPress single és BuddyPress” bejegyzéshez

  1. Kedves Dániel!
    Mivel az én blogom lett „kipécézve”, ezért szeretném elmondani, hogy többek között azért sem kerestem új helyet a virtuális könyvtáramnak, mert nagyon jó volt igénybe venni a segítségeteket, melyért ezúton is hálás köszönet a klog gazdáinak. Valóban úgy fogtam fel, mint központi szolgáltatást, és azt gondoltam, hogy annak is szánjátok. Amikor helyet kaptunk a klogon, egy szóval sem említettétek, hogy csakis tiszta profilú szakmai műhelyt szeretnétek. Mivel elég sok harcot kell vívnom más ügyekben is, örültem, hogy nem kell megpróbálkoznom azzal, hogy hiányos informatikai tudásommal elmagyarázzam az ugyancsak informatikailag kevéssé művelt főnökömnek, mi kellene ahhoz, hogy az iskola belső szerverén fusson a blogunk. A rendszergazda pedig abban érdekelt, hogy elmagyarázza a főnöknek, hogy ez miért nem megy. Lehetséges, hogy inkább egy ingyenes blogszolgáltatót fogok keresni, ha „kirugtok”. De azért reménykedem, hogy találtok valami humánusabb megoldást, igaz ez újabb munkát fog jelenteni a klog gazdáinak.
    Üdvözlettel, megértve és tisztelve törekvéseidet: Hevesi Mária, a gyöngyösi blog gazdája.

  2. @Hevesi Mária: Kedves Mária, ezek csak töprengések, csak „kihallatszanak”, így nem kell mindent úgy elhinni, ahogy mondom :) Kirúgás biztos nem lesz, átalakítás több, mint valószínű. De még nagyon sok mindent nem tudok, nem látok, így aggodalomra semmi ok!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .