Pofon a NAVA-nak


indavideoVéleményem szerint kb. mától (természetesen ha életképes marad a most bemutatandó szolgáltatás, így még adjunk neki fél évet) veszítette érvényét a NAVA. Megjelent ugyanis az Indavideó új oldala, amely ingyen teszi elérhetővé a magyar filmeket. Teljes filmeket, teljesen ingyen.

Egyelőre kevés van belőlük, de lassan és folyamatosan bővül a kínálat, ami egy idő múlva óhatatlanul a teljes magyar filmipart fogja lefedni. És akkor az egyszeri Mari néni bizony nem fogja kitenni a lábát a szobából, hogy keressen egy NAVA-pontot, ahol megnézheti sok gyöszködés után (van-e számítógép a könyvtárban, be lehet-e kapcsolni, mennyibe kerül, szabad-e éppen, van-e annyi sávszél, ami egyáltalán a NAVA oldalát behozza stb.) a kedvenc ’60-as évek beli filmhíradóit.

Persze vannak a NAVA-különgyűjtemények meg a kötelespéldányok, amik máshol nem elérhetőek (pedig de, pl. az egyes TV- és rádiócsatornák is kínálnak archívumot, és ahol nem, ott sem kell szerintem sokat várni, hogy jöjjön egy értelmes ember, aki rájön arra, mekkora lehetőség – és közszolgálat esetében mekkora kötelesség – van az eddig zártan tartott archívumban).

És hogy szerintem hol volt elrontva eleve a NAVA-koncepció? Hogy úgy próbált viselkedni, mint az OSZK – egy kiváltságos nemzeti intézmény, akinek megvan a pénzügyi háttere, így nincsen arra rákényszerítve, hogy a felhasználóknak tényleges és hasznos szolgáltatást nyújtson (a jogi akadályok pedig igenis megoldhatóak, ld. Indavideo, vagy pedig pont az ilyen NAVA-típusú intézményeknek kéne a legerősebben lobbizni a törvénymódosításokért).

Úgyhogy kíváncsi vagyok, mit fog lépni a NAVA erre.

És egy példa Budapest Retro:

Ez csak egy gyors gondolat-vázlat volt, az első dolog, ami eszembe jutott a Kispad bejegyzésének láttán. Úgyhogy örömmel fogadom az értelmes vitát generáló hozzászólásokat.

És érdemes Orosz Péter hozzászólását külön elolvasni, megfontolni.

Plusz egy Indavideo Film blog. Na, most már elég lesz.

És meg is van a válasz: mától él a NAVA Filmhíradó oldal, ahol 1931-től 1943-ig közel 600 videót lehet megnézni. Ma este lesz színes-szagos sajttál is hozzá. Az kicsit fáj, hogy erről a szakma nem sok hírt kapott, de ma nagyon nem tetszik semmi, tudjuk be ennek.


3 hozzászólás a(z) “Pofon a NAVA-nak” bejegyzéshez

  1. Most írtam a 3K-nak egy rövid cikket többek közt a filmstriben szolgáltatásról, mely játékfilmeket, rövidfilmeket és dokumentumfilmeket tesz online nézhetővé a dán könyvtárolvasók és iskolások számára. Tanulság: Egy távoli hozzáférést is kínáló zárt rendszert is meg lehet csinálni jóval átgondoltabban és racionálisabban mint ahogy a NAVA csődtömeg tervezésével tették… A Budapest Filmnek egyébként van Filmklikje, a T-Homenak Tékája eddig is ezeket már nagyságrendileg többen használták mint a NAVA-t, még úgy is hogy utóbbi csak a T-előfizetők számára érhető el.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .