Az új WordPress blog első tíz lépése


Ez is olyan dolog, amit szinte minden körben el kell mondanom az új felhasználóknak (ami önmagában nem baj, csak egy idő múlva kicsit unalmas). Szerencsére Lee Munroe pont most publikálta a Pro Blog Design blogon bejegyzését, amelyben pont ezt a 10 lépést írta le. Ez jön most némileg a helyi körülményeknek megfelelően módosítva, rövidítve, bővítve.

  1. A(z admin) jelszó megváltoztatása (a rendszer úgyis olyan jelszót ad, amit ha nem is képtelenség megjegyezni, de tök felesleges vele bajlódni), felhasználói adatok szerkesztése (ezek majd az olvasókkal való interakcióban lehetnek hasznosak). Ehhez a Felhasználók menüt kell kikeresni a lista végefelé vagy a menüsor jobb oldalán.
  2. Állandó URL-ek beállítása. A rendszer alapvetően a bejegyzés/oldal/kategória/címke ID-jára (azonosító számára) hivatkozik, valahogy ilyen formában: https://eleteskonyvtar.hu/?p=1505. Ez nagyon szép dolog, de az olvasóink és a keresőmotorok sokkal-sokkal jobban szeretik az „emberi” linkeket. Ehelyett messze szerencsésebb az olyan linkstruktúra használata, mint a https://eleteskonyvtar.hu/2008/12/ajanlas-terv – ugye? Ráadásul így nem csak a bejegyzés címe derül ki egyből, hanem a közzététel dátuma is, sőt, a kategóriáink is a …/?cat=4 forma helyett a …/category/konyvtar formában fog szerepelni, megörvendeztetve kicsit és nagyot.
    Ennek beállításához a Beállítások > Közvetlen linkek (ez fordításbeli ízlés kérdése) helyen lehet beállítani. Az alapértelmezett beállítás a fent említett kérdőjel-betű-egyenlőségjel-szám forma, de ezen kívül lehet nap és név, hónap és név, valamint szimplán numerikus formában, végezetül megadhatjuk a saját, egyéni ízlésünknek megfelelő struktúrát. A menüpontban mindegyikhez ott a példa is, így biztos nem jön senki zavarba.
    Utolsó két beállításként pedig a kategóriák és címkék prefixét adhatjuk meg, azaz hogy mi szerepeljen az alapértelmezett /category/ és /tag/ helyett – mondjuk /cikkek/, /tema/, /rovat/ esetleg /kategoria/.
  3. Téma letöltése és aktiválása. Ez mindig problémás szokott lenni, főként mivel annyi sablon van, hogy szinte sok is. A WordPress hivatalos gyűjteménye mellett még vagy csillió gyűjtő hely, ezeket szoktam gyűjteni is. Figyelem! A WordPress témák már messze nem csak blogsablonokat jelentenek, ezen tavaly túlléptünk.Ha úgy tetszik, gyárthatunk magazint, portált, fórumot, de akár ingatlanügynökségi honlapot is. Ha pedig megvan, akkor én általában a linket szoktam kérni, onnan leszedem, felrakom, de ez majd idővel azért ki lesz szervezve a T. Felhasználónak. Meglévő és telepített sablont a Megjelenés menüpontban lehet böngészni, aktiválni és szerkeszteni (magyarítani is). Teszteléshez ajánlom az előző bejegyzésben is említett Theme Tester plugint, de aki nem akar ezzel vackolódni, annak lehetősége van a (charlie nyomán, akinek köszönöm a tippet) https://eleteskonyvtar.hu/?preview=1&template=témaneve&stylesheet=témaneve formával próbálkozni.
  4. Az alapértelmezett kategória a WordPress esetében az Uncategorized. Ez annyira nem szerencsés, mert ha elfelejtünk kategóriát megadni az írásunknak, akkor ezzel fog megjelenni, és ez gáz. Ha nem szeretnénk ebbe a hibába esni, akkor Bejegyzések > Kategóriák menüpontba, és ott nevezzük át nekünk tetszően (mondjuk Hírekre).
  5. Spamszűrő aktiválása. Alapértelmezett lépés, nem érdemes kihagyni, ha nem akarjuk, hogy naponta több száz spamkomment essen be a blogunkra. Én tegnap az Akismetet ajánlottam, ehhez a WordPress.com-on kell regisztrálni, és az ott kapott API-kulcsot beírni a bővítmény beállításainál a Bővítmény > Akismet beállítás menüpontban (de ha aktiváljuk a bővítményt, akkor úgyis fog ebben segíteni).
  6. Addig nem derül ki, hogyan is fog tényleg kinézni a blogunk, míg nincs rajta tartalom. Így ha nincs készen már anyagunk, amit kezdéskor rögtön publikálunk, akkor érdemes példabejegyzéseket felrakni. Ehhez a WPCandy-ről lehet letölteni egy bejegyzéseket tartalmazó fájlt, amit importálva (Eszközök > Import > WordPress) rögtön kiderül, hogy mi merre hány méter.
  7. RSS beállítása. Ezt a Beállítások > Olvasás menüben lehet megtenni, ahol megadhatjuk hogy hány bejegyzés jelenjék meg, és azon belül hogy csak az összefoglaló vagy a teljes szöveg a hírcsatornában. Figyelem! Utóbbi opció (a teljes szöveg kiküldése) rendkívül erősen ajánlott, én pl. előszeretettel vágom ki az olvasómból azokat a blogokat, amelyek nem hajlandóak teljes szöveget küldeni. Olvasni akarok és nem kattintgatni.
    Ha ez megvan, akkor vagy a FeedBurner pluginjét, a FeedSmith-et ajánlom, vagy bátrabbak kézzel is berakhatják a fejlécbe. Ehhez a következő kódot kell beírni a header.php fájlba a sablonszerkesztőbe: <link rel="alternate" type="application/rss+xml" title="a hírcsatorna címe" href="a feedburner csatorna linkje" />
  8. Ha mindezzel végeztünk, akkor még berakhatunk némi statisztikát, vagy a tegnap ajánlott WordPress Stats-ot, vagy a Google Analytics-ot, esetleg mindkettőt, ízlés kérdése. Egyébként is annyi statisztika-készítő plugin van, mint a szemét.
  9. Végezetül még csinosíthatjuk a blogot, például érdemes kitölteni a címsort, mert az nem túl szép, amikor oda van írva, hogy XY blogja vagy ZW könyvtár blogja, alatta pedig a Just another WordPress blog szöveg díszeleg. Ugyanígy a dátumformát, a regisztrációt stb. is érdemes átböngészni, ezeket mind a Beállítások menüpont alatt található almenükben leljük meg (Általános, Írás, Olvasás, Interakció, Média, Adatvédelem, Közvetlen linkek, Egyebek).

Ezek után pedig jön a lényeg, a tartalomgyártás. Mert anélkül hiába csilli-villi.


Egy hozzászólás a(z) “Az új WordPress blog első tíz lépése” bejegyzéshez

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .