Szemezgetés az ALA-hírlevélből (01.14.)


Sajnos tegnap nem volt már energiám nekiállni/ülni, de most akkor jöjjön egy rövid válogatás az ALA hírlevélből. Persze ennél sokkal több újdonság, érdekesség van benne, úgyhogy érdemes átkattintani az eredetire (is).

Letartóztatták a New York állambeli Salemben könyvtári wifin pornót nézegető bácsit, aki zárás után, a könyvtár épületén kívülről csatlakozott a hálózatra, hogy ott tiltott tartalmakat érjen el.

Aztán született egy kitűnő bejegyzés a ReadWriteWeben arról, hogyan állítsunk magunak össze villámgyorsan, 13 lépésben cheatsheet-et (talán a puska a legjobb szó rá, a legjobb magyar példa szerintem Rabbit nemrég készített instant-helpje) adott témában egy raklap social média eszközzel. Röviden külön is össze fogom foglalni.

Rövid átvezetőként ajánlom az internet történetének 8:10-es videó-összefoglalóját, és egy puskát arról, hogyan lehet gyakorlatilag bármit (na jó, Túrórudit azt nem) embeddelni egy weboldalba.

Érdekes fordulat a szerzői jogi háborúban, hogy a YouTube az olyan klippekben, amelyekbe jogvédett hanganyag szerepelhet, nem engedi meg a hang bekapcsolását, azaz kép van, hang nincs. Számomra ez egyelőre inkább vicces, mint szomorú, de nyilván megvan erről az arra hivatott embereknek a különvéleménye.

Aztán egy tök fölösleges, de jó hangzik kategóriás hír: megszületett a szöveget a hanggal szinkronban tartó Apple alkalmazás, azaz ahogy megy a hangoskönyv szövege, úgy lapoz az e-olvasó (esetünkben iPhone/iTouch) képernyője. A cucc neve az iClassix, és a Librivox közösség ötlete alapján jött létre. Egyelőre alkalmazás még nincs, csak hír.

Ennél nagyságrendekkel fontosabb, hogy a nagy felháborodást kiváltó OCLC korlátozás kijavítására, megvitatására fórumot hoztak létre, így a könyvtárosok és könyvtárak bevonásával át fogják nézni és ajánlásokat fognak írni a WorldCat rekordjainak szolgáltatásához. Ez a hír is meg fog szerintem még érni egy misét.

A Google tovább terjeszkedik: a Google Earth-ön ezentúl nem csak utazgatni lehet, hanem múzeumot is látogatni. Elsőként a madridi Prado 14 festményéből (többek közt Boschtól, Goya-tól és Velázquez-től) álló kollekcióját lehet megnézni – 14.000 megapixeles felbontásban. A képek a Google Earth-ön fognak megjelenni, külön layerként. A szerződést tegnapelőtt írták alá, és egyelőre a Google nem tervezi, hogy további múzeumokat fog bevonni a programba (egyelőre). Azért annyi szkepszis engedtessék meg nekem, hogy ez kicsit olyan, mint az e-könyv: soha életben nem fogja pótolni semmi az érzést, ahogy az ember a Prado előtt áll.

A végén pedig levezető mókának ajánlom a baconnel töltött könyv legendáját és társait.

Update: persze erről lekéstem, Csabáék már régen kitették.

Photo credit: lusi


2 hozzászólás a(z) “Szemezgetés az ALA-hírlevélből (01.14.)” bejegyzéshez

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .