LTR – Nyílt Forráskódú Integrált Könyvtári Rendszerek


A Library Technology Reports új, 44/9 száma a nyílt forráskódú IKR-alternatívákkal foglalkozik. Idézet az összefoglalóból:

„In the past, our options were differentiated on the basis of features, functionality, price, and performance of the software and the perceived ability for a given company to develop its products into the future and provide adequate support. Do these factors differ with open source ILS products?”

Azaz (elég szabadon):

Régebben a szoftver lehetőségei, funkciói, ára és megjelenése alapján választhattunk, valamint annak alapján, hogy mennyire látszott életerősnek az adott cég (mennyire fogják fejleszteni és adnak a termékhez kielégítő támogatást). És különböznek ezek a tényezők egy nyílt forráskódú IKR-nél?

Ezt a kérdést válaszolják meg, többek közt részletesen bemutatva az Evegreent és a Kohát is. Főbb pontok:

  • A nyílt forráskód meghatározása, valamint a hagyományos és nyílt forráskódú licensz összehasonlítása.
  • „A kereskedelmi szempont,” beleértve a tulajdonlás teljes költségét, szállítótól/terméktől való függőséget, és a közös, valamint szponzorált fejlesztést.
  • Áttekintés, beleértve a nagyobb IKR-ek történetét és hátterét, információkkal a Koharól, Evergreenről, OPALS-ról és a NewGenLib-ről.
  • Trendek a nyílt forráskódú IKR-ek befogadásában, földrajzi, licensz és szolgáltatási tényezőkkel kiegészítve.
  • A kereskedelmi célú, de nyílt forráskódú IKR-eket támogató szervezetek áttekintése (pl. LibLime, Equinox Software, Media Flex, Versus Solutions, és Index Data).
  • Egy ilyen rendszer technológiai összetevőinek specifikációi, kezdve a szerveren futó operációs rendszertől az adatbázis motorokon át a programozói és kliens környezetekig.
  • A nyílt forráskódú rendszerek szabványai, lehetőségei és funkciói, beleértve alkalmazási területét, a konzorciumok támogatását (!!!négy!4!!), az online katalógusát, és a kölcsönzések és folyóirat-kezelését.

Ha végre eljutok a munkahelyemre, megszerzem, elolvasom, és ha úgy jönnek a dolgok, akkor írok róla összefoglalót, mert érdekel engem nagyon.

Első 10 oldal szokás szerint letölthető, a többi adatbázisban vagy megvásárolható.


4 hozzászólás a(z) “LTR – Nyílt Forráskódú Integrált Könyvtári Rendszerek” bejegyzéshez

  1. Ha érdekli a Nyílt Forráskódú Integrált Könyvtári Rendszerek, Franciaországban csinálnak egy nagyon jó szoftver : PMB. Én már régen használom Belgiumban, és mondhatom őszintén, hogy tökéletes. Mivel tanultam magyarul, le szeretném fordítani. Ha van kedve segíteni, (mert nem ismerem biztosan a könyvtári szakszavakat) szívesen fogadom…

    Ez a szoftver nagyon egyszerűen működik : csak php-re meg MySQL-re van szüksége.

    • Kedves Thierry, nagyon köszönöm az ajánlást, egy-két hét múlva mindenképpen jelentkezem. Addig pedig megismerkedem a szoftverrel is…

  2. Kedves Dániel!

    Ha van bármelyik kérdése, csak szóljon! Szívesen mutatom a tapasztalatomat ezzel a szoftverrel!

  3. Tisztelt mindnyájan!

    Egy egri iskola dolgozója vagyok, szabadidőmben nyílt forráskódú rendszerekkel foglalkozom. Most tervezzük a KOHA bevezetését iskolánkban és szívesen beszállnék a fordítói csapatba.
    Várom keresésetek a zslaszlo pont vipmail pont hu címre.
    Kérdéseim pediga következő:
    Linuxra vagy windowsra könnyebb telepíteni? Kinek milyen tapasztalatai vannak a témában? Várom hozzászólásaitokat.
    Remélem együttes erővel, összefogással hamar magyaríthatjuk a KOHÁ-t!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .