Wikipédia DVD BitTorrentről


Hoppá, ehhez mit szólsz, kiadták a Wikipédiát. Persze ez így nagyon nem igaz, mindössze annyi, hogy egy egyébként árvákkal és más kiszolgáltatott gyerekeket támogató SOS Children’s Village nevezetű karitatív szervezet munkatársai nekiálltak, és összelapátoltak több mint 5500 cikket a Wikipédiáról, ami 20 millió szót és 34000 képet jelent (ez egy 20 kötetes enciklopédiával egyenlő, azt mondják az okosok), 2.9 GB terjedelemben – így érthetővé válik az is, hogy miért torrent.

A projekt a 2008/9 Wikipedia Selection for Schools nevet viseli, és a legnagyobb a hasonló projektek közül. Elsősorban harmadik világbeli iskolák segítségére készült (leginkább Dél-Afrikára és Indiára fókuszálva, de nem kizárva a többit sem persze), de annyira jól sikerült a válogatás, hogy a fejlett világbeli sulik is simán bevállalhatják. A korlátokat pusztán az jelentheti, hogy természetesen angol nyelvű, és főleg Nagy-Britannia-központú.

Az első verzió még két éve, 2006-ban készült, akkor 4000 szócikket tartalmazott, aztán 2007-től lett torrenten kersztül is elérhető. Erre a kezdeményezésre csapott aztán le a Wikimedia, hogy – ahogy nagyon szépen elmondják nekünk – a világon mindenkinek hozzáférhetővé tegyék a Wikipédiát. Erről aztán készítettek egy hosszú interjút Mary Cockcrofttal (a fenti karitatív szervezet jelenlegi elnöke), el lehet olvasni angolul eredetiben.

Aki pedig szeretné magának megszerezni, annak jöjjön a befejező mese, mi is az a BitTorrent, és hogyan lehet megszerezni az offline Wikipédiát. Advanced olvasóim gördítsenek lejjebb, ott lesz a link.

A BitTorrent (röveden: torrent) lényegében egy fájlcserélő protokoll (ami nem annyira evil, mint amilyennek hangzik, mert rengeteg legális adat forgalmát segíti – ld. linux disztrók, ez a projekt stb.). Bölcsészül úgy hangzik a működése, hogy egy fájlt feldarabolunk apró részekre, ezek adatait lementjük egy .torrent kiterjesztésű fájlban, majd ezt a fájlt feltöltjük egy szerverre. Ezek után a letöltés már csak annyiból áll, hogy a másik oldalon letöltik egy ezt a torrent fájlt, megnyitják egy erre speciálizálódott alkalmazással (Ubuntu alatt most már egész barátságos lett a Transmisson, Windows alatt ajánlom a µTorrent-et). Ez a program letölti a feldarabolt fájlt, de nem csak tőlem, hanem sok más embertől is, akik szintén torrenten keresztül osztanak meg.

Az egésznek az eredménye pedig az lesz, hogy sokkal gyorsabb lesz, mert nem egyszerre egy nagy fájlt töltök le, hanem párhuzamosan sok kis darabot, amit aztán összeilleszt a program, és így nem fogja annyira terhelni a sávszélességet, valamint ha meghal a szerver, akkor is megy a csere.

Ez most nagyon zanzásított volt, és legalább annyira zagyva is, de remélem a lényeg azért átjött. Annak meg akinek abszolút kínai még mindig az egész, a BitLet segítségével simán webről is letöltheti. Magát a torrent-fájlt pedig innen lehet letölteni.

Itt szeretném újra felhívni a figyelmet arra, hogy a BitTorrent protokollt mennyire jól lehetne könyvtárak közötti adatcseréhez használni (azt hiszem, pont egy éve említettem ezt HSD-nek). Egyébként meglepően kevés szó esik erről a klogon. Ejnye :P

Források: TorrentFreak, Wikinews


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .