Az e-könyv-saga folytatása


Sony ReaderÚgy néz ki, a gyártók rájöttek, hogy már épp itt az ideje a szabványosításnak. Szerencsére nem késtek el még vele, a „nagy bumm” előtt történik a dolog, így nem fog talán az történni, mint a mobiloknál – számtalan szabvány, forma stb., aminek köszönhetően gyakran egy gyártó két egymást követő készüléke sem tud már hibátlanul kommunikálni egymással. Épp a Sony jelentette be tegnap, hogy olvasóját (Reader) Epub-formátum olvasására is képessé teszi az Amazon Kindle-jét követve. Ebben a kiterjesztésben az Amazonon ma kb. 140000 cím érhető el, amíg a Sony formátumában csak kb. 45000. Azt hiszem a döntés oka érthető.

Természetesen tud olvasni PDF-et is, de ez az Epub megfelelően védi már a kereskedők érdekeit is, így állítólag nem lehet másolni.

via core77

feedbooksA másik hír nem konkrét készülékről szól, hanem a készülékekre tervezett platformról, ez a Feedbooks, és pont a másik oldalról közelíti meg a szabvány-problémát. Jelenleg szinte az összes olvasóval kompatibilis (Amazon Kindle, Sony Reader, iPhone, iPod Touch, Cybook Gen3, iRex iLiad és más okostelefonokkal, PDA-kkal). Lényege, hogy keresőeszközként kiválaszthatjuk a könyveket, híreket, majd azokat feedben lehet lehúzni, amiket aztán röptiben alakít át a készülék saját formátumára (ePub, Mobipocket/Kindle, standard PDF, Sony Reader, iLiad vagy saját PDF – ennek oldal- és betűméreteit valamint margóit állíthatjuk be).

Az objektumok (könyv, feed) metaadatait nagyon szépen felhasználják, vannak ajánlók, hasonló könyvek, listák, kommentek, átlinkelések Wikipédiára, Amazonra, Googlera, LibraryThingre(!) stb. És ami a legszebb, hogy rögtön le is tudjuk tölteni akár a számítógépünkre is, ergo ingyenes ebookok szép számmal.

via Librarian in Black


Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .