Programok telepítése Ubuntun


A Linuxokon mindig is mítosz övezte, övezi a programok telepítését, és be kell vallanom, nekem is ez volt az egyik legnagyobb visszatartó erő, míg Windowsos voltam. (A másik a játék, de azt most hagyjuk, bár félig-meddig idekapcsolódna az is.)

A FOSSwire jelentette meg azt a két oldalas PDF-et, ami érthetően és világosan magyarázza el az egyszerű népnek is ezt a műveletet. Mivel egyik nagy álmom, hogy kollégáink rákapjanak erre a rendszerre, ezért itt a fordítása, hogy ez a mítosz megdőljön.

Program telepítése csomagkezelővel

Ha már telepítettél programot Microsoft Windowson, valószínűleg nem ismeretlen előtted egy telepítő program letöltése, a dupla kattintás rajta, majd a Next gomb ritumikus nyomogatása.

Ubuntuban erre általában nincsen szükség. Ahelyett, hogy minden programot különböző helyekről kéne összegyűjteni, mindent megtalálsz egy helyen, a Csomagkezelőben.

Ennek indításához menj az Alkalmazások > Hozzáadás/Eltávolítás menüpontra.

Alkalmazások hozzáadása/eltávolítása

Ha tudod a keresett program vagy csomag nevét, akkor csak a keresőmezőbe kell beírni azt, és egy entert ütni. Ha nem, a bal oldalt található kategóriák segítségével tájékozódhatsz.

Egy program kiválasztása a telepítéshezHa megtaláltad, amit keresel, pipáld ki a mellette található jelölőnégyzetet. Ezt egyszerre több programmal is megteheted, így nem kell egyenként telepítened őket. Ha kész vagy a telepítésre, kattints lent a Változtatások alkalmazása gombra. A gép a jelszavadat fogja kérni, aztán letölti és telepíti a programot. Ezek után az Alkalmazások menüben fogod megtalálni a programot.

FIGYELEM: Sok program csak akkor érhető el, ha a Megjelenítéshez a Minden elérhető alkalmazás opciót választod. Ennek kijelölésével sokkal több csomaghoz férhetsz hozzá, de ezek nagy részét valószínűleg nem támogatja az Ubuntu csapat.

És ha még mindig nem találod meg, amit keresel, akkor az valószínűleg nincs a program repozitóriumokon, így tovább kell lépned…

Telepítés kézzel

A SZTAKKER letöltéseNéha nem működik a Programok hozzáadása/eltávolítása­ módszer. Ez azt jelent, hogy a telepíteni kívánt csomag nincsen benne a standard Ubuntu szoftver repozitóriumokban. A szoftver repozitórium egy szoftvergyűjtemény, általában interneten, és ezeken a repozitóiumokon keresztül tudod elérni a legtöbb programot az Ubuntuhoz.

A legtöbb programot kézzel le tudod tölteni csomagként az internetről. Próbáljuk ki ezt a SZTAKKER­ral.

A csomag letöltéseMenj el a http://www.pixelfactory.hu/zsolti/sztakker/ oldalra a böngésződben. Oldalt fogod találni az Ubuntu Gutsy/Hardy csomagot, kattints rá és töltsd le. Kérdésre a Fájl mentése opciót válaszd.

A fájl, ami letöltődik egy csomagfájl. Ha végzett a letöltéssel, menj az Asztalra és katints duplán
a fájlra.

Kattints a Csomag telepítése gombra. A SZTAKKER ezután fog települni, és ha még szüksége van más csomagra a működéshez, az is.

A csomag telepítése

Ha a telepítés befejeződött, a programot az Alkalmazások menü Iroda pontjában fogod megtalálni.

FIGYELEM: Csak olyan programot telepíts ilyen módon, aminek készítőjében, vagy az azt közzétevő honlap üzemeltetőjében megbízol. Eltérően az Alkalmazások hozzáadása/eltávolításától, ezeket a programokat nem ellenőrizte az Ubuntu csapat, csak a saját felelősségedre telepítheted őket.

Copyright © 2008 Peter Upfold. Released under CC BY-SA 3.0 Unported licence.


4 hozzászólás a(z) “Programok telepítése Ubuntun” bejegyzéshez

  1. Remélem ez sorozat lesz. Bevezetés az Ubuntu rejtelmeibe, vagy ilyenek. :)
    Nyamvadt wireless még mindig nem megy a Kócsag alatt… T_T

  2. Előbbi hozzászóláshoz csatlakoznék magam is, és reménykedek, hogy folytatódik Linux sorozat formájában a jótanácsok sora. Nem tudom mennyire vagy disztrófüggő, de hasonlókra lenne szükség Synaptickra és a Yast 2-höz is. Bár úgy látom a Gnome felület jobban bejön neked, de KDE-s csomagkezelőket is elemezhetnél (csak javaslat). Bár a Synaptic elég egyszerű, ezért is nagy kedvencem a PCLinuxOS, és azok változatai, pl. PCLOS Minime Remaster. Most állítólag az OpenSUSE 11 nagy durranás lesz a KDE 4 miatt, meg a Yast is fejlődött állítólag. Nagy fájdalmam, hogy Linus Torvalds is lemondott a Linuxról([link=http://pcforum.hu/hirek/10967/Linus+remeli+hogy+a+Linux+elavul.html]Link1[/link] [link=http://www.sg.hu/cikk.php?cid=61519]Link2[/link]). Állítólag nincs jövője a monolitikus kernelnek.
    Másik nagy fájdalmam, hogy nem operál az operációs rendszer. Mármint a Linux. Sajnos nagyon érződik, hogy a Microsoft egyeduralkodó, és erről nem a fejlesztők, hanem a hardvergyártók tehetnek. Hiába szép a Beryl, de sem az ATI vidikarim, sem az ACPI-s AMD procim, sem a Hauppauge tunerkarimra nincs drivere, és 1db Linux nincs amire be tudnám lőni a wifit. Jó az Atheros chipsettel van baja, de ha egyszer az a legjob…. Az pedig nem megoldás, hogy minden felhasználó írjon magának drivert.
    Mindenesetre hajrá freeware és GNU/GPU, és szeretnénk még sok Linuxos, OpenOffice, Mozilla, Opera, FileZilla és egyéb nyalánkságokról olvasni itt az EK-en, egy freeware rajongótól.
    Mindörökké AMD-ATI

  3. @Ádám, @Csaba: köszönöm, lesz még simán :)

    Ami a Linux lejáratát illeti: ezt már nekem nagyon rég mondja egy barátom. Én úgy döntöttem, hogy már nem foglalkozom vele, ez maradjon a szakemberek problémája.

    A chipszett is :( Erre csak azt tudom mondani, hogy sok géppel megy, akinek meg nem, hát az használjon Windowst, nem dől össze a világ. Egyébként meg szerintem teljesen érhető, hogy ha mindenki Win alá gyárt hardvert, akkor nehéz követni azokat a többi fejlesztőnek.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .