Twitter könyvtáraknak


turulMár egyszerkétszer írtam a Twitterről és az azon belüli magyar világról, a Turulcsiripről, de most tapir jóvoltából következzék egy teljesség igényével készült összeállítás könyvtárak számára. A Mi is az a Csirip? részt kihagynám, azt már magyaráztam sokat.

Mire lehet használni a Csiripet egy könyvtárban?

  • Kapcsolat fenntartása könyvtáros barátokkal és a kollégákkal. Sokkal könnyebbé teszi a közös munkát, és az eredmények a megosztását. Jelenleg én a következő, Csiripen is élő (magyar) könyvtárosokról tudok: wildgica, habosvilla, nagynikker, lilos, manfreed, psztrnk (és külön is a fiksz), bcsbcs, jattila – ja igen, és jómagam. De erősen dolgozunk azon, hogy mindenkiből kihozzuk a látens könyvtárost…
  • A legújabb technológiák követése. Még ha úgy is gondolod, hogy nem hasznos az, amit olvasol a Csiripen, még az lehet később. Ha folyamatosan követed a változásokat és figyeled az újdonságokat, sokkal könnyebb lesz egyszer alkalmazni őket.
  • Hírolvasás. (Igaz külföldön, de) a nagyobb híroldalaknak van Twitter-felhasználójuk. Ezek segítségével mindig a legfrissebb információk birtokában lehetünk. Ugyan az itthoni szájtok ilyet nem adnak, de ha valaki szeretne, két mozdulattal készíthet [origo], index, zoom stb. csiripet (vagy bármi mást, aminek van RSS-kimenete) a twitterfeed segítségével.
  • Konferenciák követése. Mostanában már azért illik csiripelni egy konferenciáról, és külföldről már könyvtáros eseményekről is értesülhetünk (mint legutóbb a BibCampről, magyarul nem könyvtáros van a meetup, valamint a webszimpóziumok). De ugyanígy lehet értesülni a jelentkezési határidőkről, előadókról és az ellátásról, anélkül, hogy állandóan vissza kéne járni a honlapra.
  • Kérdés-felelet rész. Ha el akarsz követni valamilyen változtatást (pl. honlap, felhasználási feltételek), akkor nem árt megkérdezni a felhasználókat is. Ehhez egy gyors felmérő eszközként is működhet a csirip.
  • Ismerd meg a kollégáidat! Ha bizonytalan vagy egy kollégádat illetően, hogy ki is lehet pontosan, nézd meg, hogy csiripel-e, és ha igen, olvasgass kicsit róla. Ki tudja, lehet hogy több közös érdeklődési körötök is van. Ugyanígy tudsz írókról, művészekről és más (ún. fontos) emberekről tájékozódni (már ha csiripel).
  • Használd jegyzetfüzetként. Bárhol vagy, a mobiltelefonoddal Twitteren keresztül le tudod jegyezni és meg tudod osztani a korszakalkotó/világmegváltó ötleteidet, élményeidet, benyomásaidat. (Műhelytitok: az ötleteim legalább negyede zuhany közben szokott az eszembe jutni. Na, ez a szopás.)
  • Hivatkozások megosztása. A könyvtárhasználók a Twitteren keresztül is kaphatnak választ kérdéseikre (a mobilos lehetőséggel konkrétan bárhonnan), de a kollégákkal, barátokkal is oszthatunk meg forrásokat.
  • Könyvtári programok hirdetése. Az egész könyvtárhasználó közösség ilyen módon azonnal és egyszerűen értesülhet új programjainkról vagy szolgáltatásunkról.
  • Értesítés új dokumentumokról. Főleg kisebb könyvtáraknál működhet használhatóan ez a lehetőség.
  • Értesítés küldése előre meghatározott témájú anyagokról. Ha van rá igény, küldjünk személyre szabott értesítést adott témában új dokumentumainkról.

Leírások, útmutatók magyarul (saját magamat nem linkelem többet):

Természetesen a cikk végén érdeklődőeknek egy csomó további forrás (útmutatók, tanulmányok, eszközök és mashupok) és twitterelő könyvtárak listája van. Örömmel jelenthetem, hogy itthon a Justh Zsigmond Városi Könyvtár és a MOME Könyvtár is csiripel.

Update (05.30.): van már az indexnek is csiripfeedje.


3 hozzászólás a(z) “Twitter könyvtáraknak” bejegyzéshez

  1. A csiripfeedet valami hihetetlenül rossz ötletnek tartom. Elég egy felhasználónak felvenni egy ilyen hírgépet ahhoz, hogy minden barátkozós módba kapcsolt felhasználót teleszpemelj hírekkel. Lehet persze ignorálni, de ettől még bosszús leszek, pláne ha rovatonként vagy még kisebb egységenként kell kitiltani a kéretlen hírharsonákat.

    Röviden: a twitter alapvetően csevegős hely, rosszul veszi ki magát, ha valaki időnként reklámot üvöltöz be.

  2. Kelt: hát ízlésekről nem tudok vitatkozni :) De ha azt nézzük, hogy a könyvtárnak információs csatornaként is kell működnie, ekkor sajnos ez van. Persze megteheti a könyvtáros azt a szívességet is, hogy csinál egy külön accot hírkövetéshez, és akkor az offisül könyvtárcsirip nem fog szemetelni.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .