Egyetemi képarchívum


Eddig nem nagyon ugráltam vele, de most örömmel jelentem be, hogy a MOME Könyvtár is beindította a Flickr-en hosztolt fotóarchívumát, eddig erősen béta/teszt-jelleggel. Az eddig feltöltött 518 képet Csipes Antal tanárúrtól kaptuk, aki az 1950-es évektől a közelmúltig digitalizálta ennél sokszorta nagyobb gyűjteményéből ezeket a fotókat. Ebből kifolyólag főként a Textil Tanszék környékéről kerültek fel fotók, kirándulások, ruhatervek és -bemutatók, egyetemi események stb.

Sajnos mivel eddig nem nagyon használtam ezt a fotómegosztót, ezért elég sok hiányossága van az általam kialakított rendszernek, de ez idővel javulni fog, és a már felrakott képek is szépen lassan a helyükre kerülnek. (Fura, most vettem észre, hogy jópár kép azért még hiányzik… Nem tudom mi történhetett, a feltöltést este otthagytam az egyetemen, mert az óra szerint olyan hajnali egyig csinálta, és addig azért nem akartam bentmaradni. Lehet, hogy áramszünet volt vagy ilyesmi. Mindegy.)

Ami szükségessé tette ezt a lépést (azon kívül, hogy azért önmagában is jó dolog ez), az az, hogy a képeken (és főként a régebbieken) rengeteg olyan arc van, akiket már csak kevesen ismernek, és felmerült az igény az azonosításukra. Ehhez meg azt hiszem nem kell részletezni, hogy miért ez a legjobb.

Mindenkit buzdítok, nézegessétek, kommenteljétek, esetleg ha van ismerős arc, címkézzétek a képeket. És ha véletlenül van olyan fotótok, ami beillik a gyűjteménybe, és szívesen felajánlanátok azt, írjatok egy mailt nekem!

Kedves kollégáimnak meg ajánlom sok szeretettel a Flickr-t.

Update: elfelejtettem, de nem hagyhatom ki, hogy eddig milyen könyvtárak választották ezt az utat a fotógyűjteményük publikálására: Library of Congress, Boston Public Library, National Library of Australia (nem közvetlenül, ebből még poszt lesz, én érzem), de itthoniak is vannak: ELTE EK, OIK és LMVK. Ezen kívül meg még több mint másfél ezer külföldi könyvtár.

,

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .