Új rövidítések


Már több, mint fél éve volt, hogy mindenféle rettenetes könyvtári szervezet rövidítésével szívtam. Akkor még nem tudtam, hogy ez a történet koránt sem ért véget, ugyanis itt van ugyanis az IOSSPL projekt, azaz Integrated Open-Source System for Public Libraries, magyarán A Románok Már Megint Előttünk Csináltak Meg Valami Alapvetően Fontos Dolgot.

A projekt komplett, webalapú, szabványoknak megfelelő és nyílt forráskódú könyvtári szoftverek bevezetésére lett létrehozva Romániában. Kiegészítője a román közkönyvtári szolgáltatások automatizálása és fejlesztése nemzeti programnak, és egy 5 könyvtárból álló tesztcsoportban élesítik elsőként be.

A tesztkönyvtárak megyei, járási(?), városi és falusi könyvtárak, így egyrészt leképezi a különböző rendszerek közti kommunikációt, másrészt a koordinációban való alá-fölérendelt szerepet, így a horizontális és a vertikális integráció is megvalósul.

A csomag egy install kitet, egy technikai dokumentációt és egy felhasználói kézikönyvet tartalmaz, amely egyben letölthető a kultúrmnisztériumuk honlapjáról. Azonban nem csak ennyiből áll a dolog, elindítanak egy 240 fős tanfolyamot, amin elmagyarázzák jól, hogy merre hány a méter, ezenkívül pedig szaktájékoztatókat is kívánnak továbbképezni biotechnológiai vonalon.

A szoftvert az IBLA szállítja, amely ellátja az integrált könyvtári rendszer feladatait. Java alapú, így platformfüggetlen, és állítólag a lokalizáció sem okoz majd problémát.

A projekt nem teljesen magában áll: az ELAG (European Library Automation Group) a szakmai partner, a CONTACT NET pedig a szoftvereket szállítja, valamint párhuzamos projekt fut Olaszországban is. Az egészhez pedig tartozik egy minimum A0-s, kétnyelvűre sikerült timetable is.

Egyet sajnálok, hogy nem tudok románul, így elég esélytelen lenne még akkor is megtalálni a telepítő kitet, ha bejönne a román minisztérium honlapja – de nem.

Forrás: Softpedia.


3 hozzászólás a(z) “Új rövidítések” bejegyzéshez

  1. Zokogok… (bár amióta Koha-s kiegészítést láttam a szomszédban, már igazán semmin sem lepődök meg.) Mire kettőt pislantunk már le is léptek bennünket, miközben itthon mindenki a gazdaság élénkítését várja a pályázati pénzek közszférába pumpálásától… (érdekes, hogy eddig erre nem is gondoltam, amíg nem olvastam ilyen irányú gondolatot) Viszont a mellékhatásokkal senki sem számol (motiválatlanság… fejlsztési ötletek, kreativitás hiánya), már ami a szoftvereket illeti. Hmm… nemrég láttam egy 10 éves könyvtári honlapot … de inkább hagyjuk. (Bár van blog!)
    Na szóval… talán hazai viszonylatban is érdemes lenne beleinvesztálni egy ilyenbe némi összeget és nem a mondvacsinált konferenciákat támogatni.

  2. Sztem is jó lenne egy évre bezárni a könyvtáros konferenciaturizmust. Majd utána mérleget vonni.

    Belső erőszakos hatékony innovatív stb. képzések szükségesek.

    A „nyugat” előttünk jár a „kelet” pedig előttünk van.

  3. Biro Jozsef a nevem, es tobbek kozt a CONTACT NET IT Training managere vagyok.

    A CONTACT NET a ceg amely az IOSSPL projektet koordonalta es az IBLA SOFT-ot fejlesztette.
    Latom, tudnak eggyet, mast az IOSSPL projekt-rol es az IBLA SOFT-unkrol is.
    Ha szeretnenek tobbet megtudni, az az talan meg is akarjak tekinteni a szoftver demo-jat, irhatnak nekem a iosif_biro@yahoo.com cimre.

    Nyiltak vagyun kozremukodesre is.

    Tisztelettel
    Biro Jozsef

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .