Integrálj Corvinát WordPress-be!


Az tuti, hogy katalógus kell egy könyvtári honlapra, ha fene fenét eszik is. Nos, ezt meglehet úgy csinálni, hogy csak belinkeljük az OPAC-ot, aztán kész. Na de mi van, ha én azt szeretném, hogy alapból a honlapon lehessen keresni, egy integrált formban, ami kinézetileg is olyan, amilyennek én szeretném? Nos, erre lehet megoldás a következő művelet.

Kell elsőként hozzá a Corvina-rendszer URL-je, ami legtöbbször úgy néz ki, hogy http://corvina.intezmenydomain.hu (ebben azért annyira nem vagyok biztos, nekünk így néz ki). Emellett pedig, hogy megcsináljuk a WordPress HowTo-t, ami után tudjuk, hogyan lehet létrehozni egy statikus WordPress-oldalt (single.php). Mármint úgy kockásan, forráskódilag (annyiban gömbölyded a téma, hogy WordPress „kódilag”). Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor már csak annyi van hátra, hogy ennek a leírásnak az alapján létrehozzunk egy oldal-sablont. Ez a következőképpen néz ki:

Hozzunk létre egy szöveges fájlt, mondjuk katalogus.php néven. A fájl elejébe kerüljön egy következőképpen kinéző dolog:

<?php
/*
Template Name: Katalógus
*/
?>

Innen fogja tudni a WordPress, hogy ez egy oldal sablonja. Ezután másoljuk bele a single.php tartalmát, amit gyakorlatilag ki is törlünk rögtön, vagy írjuk bele a következőt:

<?php get_header(); ?> (- hogy meglegyen a fejléc)
<div id="katalogus"> (- hogy kedvünkre formázhassuk)
( – ide jön majd a keresőfelület)
</div> (- a formázó doboz vége)
<?php get_sidebar(); ?> (- az oldalsáv, ami talán jó, ha itt is van, de nem muszály)
<?php get_footer(); ?> (- a lábléc, ez érdemes)
</div>; (- az egész tartalmat formázó doboz vég, a fejlécben kezdődik)
</body>
</html>

Ezek után mentsük el, és nyissuk meg a katalógusunk keresőfelületét. A böngésző menüsorában a Firefoxosok a Nézet > Oldal forrása (ctrl+u), az IExploreresek a Nézet > Forrás pontra kattinta kapják meg a forráskódot. Ebben keressük meg a magára az űrlapra vonatkozó részt (nálunk ez úgy néz ki, hogy egymás után van sok tábla, az első pár a fejlécet és különböző dizájnelemeket tartalmaz, ezek után kell megkeresni azt, amelyben szerepel ez a bűvös sor:

<FORM ACTION=wpac.cgi method=post>

Ha ez megvan, akkor az ezt tartalmazó, és ezt követő táblázatokat másoljuk át egy-az-egyben a katalogus.php vonatkozó részébe (hátom pont helyére). Ezek után már csak pont a kiemelt sot kell buherálni, a wpac.cgi helyére írjuk be a teljes URL-t, azaz esetemben azt, hogy http://corvina.mome.hu/corvina/opac/wpac.cgi.

Már csak annyi maradt hátra, hogy létrehozzunk egy oldalt (Írás > Oldal), amibe nem kell írni semmit, csak jobb oldalt válasszuk ki az Oldal sablon pontban a Katalógust.

Itt tulajdonképpen hátra lehene már dőlni, de azért legyünk kicsit maximalistábbak. Nekem pl. böki a csőrömet az a fene sok tábla, sokkal szebb lenne dobozolva (<div>...</div>) a dolog, valamint eléggé valószínűtlen, hogy egy 800px széles oldalsávos lapot nem vág szét kapásból az űrlap, ezért érdemes a CSS-sel is bajlódni (a fenti tutoriál után már nem lehet ez nehéz dolog…).

Ezt a mintát követve egyébként lehet gyorskeresést is létrehozni az oldalsávban, természetesen redukált opciókkal, mert különben túl nagy lesz.

A baj az, hogy a többi IKR-t nem ismerem, nem használom annyit és olyan szinten, hogy ezt tudjam. Nagyon megköszönném, ha a kommentekbe leírnátok ez irányú tapasztalatotokat, ötleteiteket, tanácsaitokat, hogy minél többet lehessen belőlük tanulni…

És még egy TODO a végére:

  • az OPAC kimenetének módosítása – oldalon belüli listázás

Megjegyzés: persze ez nem azt jelenti, hogy ez annyira WordPress-specifikus lenne, ezt gyakorlatilag bárhol meg lehet csinálni…Ráadásul ez nem is integráció volt, csak egy keresőfelület, mindegy. Azoktól, akik idáig elolvasták, bocsánatot kérek ; )

Tipp: nekem nem tetszik, hogy ott van a Corvina copyrightja, jó vastagon az űrlap alatt, letettem láblécbe, viszont csak akkor jelenik meg, ha a katalógusra vagyunk kíváncsiak. Ezt a következő kódrészlettel értem el:

<?php if(is_page('katalogus')) { ?> (- ha a katalogus nevű oldalsablon van éppen képernyőn – .php kiterjesztés nélkül, kisbetűvel, ékezetmentesen)
Corvina WWW Gateway v3.0 © 1998-2001 <a href="http://www.dataware.hu" target="_blank"> debis IT Services Dataware Kft.</a> (- akkor jön a Corvina copyrightja)
<?php }; ?> (- egy feltételt még PHPban is illik lezárni)

Ennyi. Ezek után teljes lelkinyugalommal töröltem az eredeti copyrightot.


4 hozzászólás a(z) “Integrálj Corvinát WordPress-be!” bejegyzéshez

  1. Az S-Lib OPAC-jával kapcsolatban már próbálkoztam valami honlapos integrációval (Bár nem WordPress-be hanem Joomla alá) De jelen esetben az a gond, hogy hiába sikerül beílleszteni a keresőfelületet ha:

    1.) A forráskódban a találati oldal meghívása gyakorlatilag tesz az én kísérleteimre és a megszokott felületet kapom meg. A lényeg pedig éppen az lenne, hogy a találati lista simuljon bele az oldal struktúrájába. Pl. Sopac

    2.)Sajna nem sikerült rávenni, hogy az OPAC-unk LAMP (Linux Apache MySql PHP)környezetben működjön. Talán ha a joomlát átteszem az IIS-re akkor lehetett volna valamit kihozni belőle, de ez a kompromisszum több hátránnyal járna, mint előnnyel.

    3.) Biztos meg lehet csinálni, csak nem jöttem még rá…

    Következmény: a dbf táblák MySql-be való konvertálása, ekkor már lehet valamit kezdeni vele. Ez sem az igazi, de ebből a szempontból a leginkább járható út, de csak az S-Lib régebbi OPAC-jával. Az újabb már többet tud, így azzal már ezt nem érdemes megcsinálni.

  2. Ezért gondolom, hogy a jövő a Nyílt Forrásé. Abban az esetben ha megvan a kellő tudásom hozzá, akkor belenyúlhatok és személyre szabhatom vagy átvehetm mástol és és azt pofozgatom külcsinileg. Vagy netalán összedugom a buksimat még vagy egy tucat kollégával és közösen kitaláljuk, hogy mi a jó, vagy gyártunk plugin-t hozzá… vagy ki tudja milyen úton indulhatunk el.
    De mivel nem azt használom/használjuk így csak nézegethetem én is a szépem becsomagolt .exe fájlt. Sok mindent nem tudok vele kezdeni. És igazáság szerint még a programozót sem kérhetem meg, mert:
    1.) csak megkérhetem szivességi alapon.
    2.) Ha meg is csinálja, akkor csak nekünk. De ha mindenki másnak csinálgat szivességi alapon módosítást akkor az vagy rossz lesz a többinek. Vagy ha mindekinek teljesen egyedi, akkor meg évek múlva már ő maga sem tudja, hogy kinet mit alakított a kódon. Abból meg sok jó nem sül ki.
    3.) Ha én alakítok valamit a honlapon a jövőben, akkor nem biztos, hogy a mostani módosítás megfelelő lesz, akkor lehet kezdeni az egészet előről.

    Szóval komplikált a dolog így.
    Viszont láttam már itthon szép példát arra, hogy a kereső a CMS-be volt integrálva. Úgy ahogy azt meg kell csinálni… tényleg jó volt. Írigyeltem is a könyvtárat érte… csak nem emlékszem melyik volt.

  3. az nagy kár : (

    mindegy, egyelőre kiabálunk bele a pusztába, majd lesz egyszer belőle valami… a kollégáimat már kis híján sikerült meggyőznöm : )

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .