Hogyan készítsünk RSS feedet egy Notepaddel, egy webszerverrel és egy sörrel


A következő bejegyzés szolgai fordítása lesz Stephen Downes – How to Create an RSS Feed With Notepad, a Web Server, and a Beer című írásának, amely 2003 júliusában látott napvilágot. Ehhez mérten nem éppen a legropogósabb buzzvördökkel van megszórva, sőt. De pont ez a jó benne.

És hogy miért: egyrészt egy késői reflektálás egy, a Katalistre írt levélre (RSS-téma, most nem idézném, utána lehet nézni), másrészt, mert a srác stílusa nagyon rendben van, ami sajna gyengén jött át a fordításban. Harmadrészt meg ha valaki Ádámtól és Évától óhajt elindulni, akkor ez itt pont jó lesz neki.

Az RSS (Rich Site Summary) egy XML fájlt takar… pamparampapam. Ádám csodásan leírta magyarul is az első bekezdést, jó hosszan és érthetően, ami arról szól, hogy mi is az az RSS.

Első lépés: felkészülés

Jegyzettömb: egy RSS fájl sima szövegfájl. Ez pedig azt jelenti, hogy bármely normális szövegszerkesztővel el lehet készíteni. A Windows Notepad (Jegyzettömb) pl. tökéletesen megfelel. Sőt: lehet használni Wordpad-et, hovatovább MS Word-öt is. Egyről azonban meg kell győződni mentéskor: hogy csak a puszta szöveget állítunk elő. Bármilyen formázás hazateheti az RSS fájlt. Csak szimpla szövegként mentsük. Leginkább a Notetab-nek nevezett szövegszerkesztőt ajánlom. Sima szövegszerkesztő, amely sosem okoz meglepetést mindenféle formázásokkal. Linuxban pedig a Bluefish-t.

Szerver: ha van weblapod, van szervered. A szerver az, ahol van a weblapod. Fel kell majd töltened fájlokat a webszerverre. Ha fel tudod rakni a honlapodat, ugyanúgy fel fogod tudni rakni az RSS fájlt is.

Sör: végy ki egyet a hűtőből, vagy ugorj le az ABC-be. Nyisd ki a sört.

Második lépés: keress egy mintát

Az RSS-készítés legkönnyebb módja lemásolni a másét. De ez ne okozzon gondot, az egész tartalmat ki fogjuk cserélni, a fájl formája pedig szabad licenszű bárki felhasználására. Itt van egy rövid, egyszerű példa:

(Másold ki a következőket, kivéve ezt a sort)

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″ ?>
<rss version=”0.91″>

<channel>
<title>Élet és Könyvtár</title>
<link>https://eleteskonyvtar.hu/index.html</link>
<description>Élet és Könyvtár – otthon a könyvtárban </description>
<language>hu-hu</language>

<image>
<title>ÉK RSS favico</title>
<url>https://eleteskonyvtar.hu/rss.gif</url>
<link>https://eleteskonyvtar.hu</link>
<width>90</width>
<height>36</height>
</image>

<item>
<title>Itt egy bejegyzés címe #2</title>
<link>https://eleteskonyvtar.hu/bejegyzes-2</link>
<description>
Na, és akkor itt jön a bejegyzés szövege, jól. Ide most kéne sok mindent irkálnom, hogy kiteljen valamivel a tartalom, ami viszont hamis, mert töltelékszöveget nem neveznék tartalomnak. Szóval bonyolult. Takács Dániel, 2007.05.19.
</description>
</item>

<item>
<title>Itt egy bejegyzés címe #1</title>
<link>https://eleteskonyvtar.hu/bejegyzes-1</link>
<description>
Na, és akkor itt jön a bejegyzés szövege, jól. Ide most kéne sok mindent irkálnom, hogy kiteljen valamivel a tartalom, ami viszont hamis, mert töltelékszöveget nem neveznék tartalomnak. Szóval bonyolult. Takács Dániel, 2007.05.18. </description>
</item>

</channel>
</rss>

(Eddig a sorig másold ki. Ezt a sort már ne.)

Másold be ezt a szöveget most egy szövegszerkesztőbe. Mentsd el a kapott fájlt mondjuk honlapom.rss néven – mentheted bármilyen névre, az azonban megkönnyíti a használatot, ha a saját honlapod címét adod neki névként és .rss kiterjesztést adsz nekik, mert így ránézésre meg lehet mondani, hogy mit is akar ez a fájl. Ne felejtsd el, hogy szimpla szövegként kell elmenteni! Húzz egyet a sörödből, megszolgáltad.

Harmadik lépés: a csatorna definiálása

Lássuk, mit másoltunk be a szövegszerkesztőbe. Az elejefelé van egy olyan sor, hogy <channel>. Maga az információ ez után a tag után jön, és tart egészen a </channel> címkéig.

Négy információt kell minimum megadnod. Ezek címkék közé kerülnek, azt határozva meg, hogy ezek az információk merre találhatóak meg a honlapon. Töröld ki a saját honlapomra vonatkozó információkat, és helyettesítsd a magadéval.

title: a honlapod címe
link: a honlapod linkje
description: a honlapod rövid leírása
language: a honlapod nyelve (szabványosan kell meghatározni!)

Ezt a részt csak egyszer kell megírni. Ha már megvan, nem kell hozzányúlni, de természetesen lehet. Ha ez egyszer kész van, készen van véglegesen. Húzz egyet a sörödből, megszolgáltad.

Negyedik lépés: a képed

Az RSS fájl ezen része nem kötelező: nem kell megcsinálni, ha nem akarod. Néhány etető használhatja a képedet, hogy vizuálisan is jól elkülöníthető legyen az RSS feeded.

Elsőként egy képet kell készíteni. Ehhez bármilyen képszerkesztőt lehet használni. A képnek nagyon kicsinek kell lennie: az enyém 90 pixel széles. Csinálhatsz saját magadnak is képet, ehhez ajánlom a Gimpet, először nagy mérteben, utána pedig lekicsinyítve.

A képet bárhová be lehet pakolni, de a legtisztább, ha ugyanabba a könyvtárba rakjuk, ahová az RSS fájlt.

Ezután írd le a képedet, ugyanúgy, mint az előbb, cseréld ki a fenti paramétereket a sajátodra.

title: a kép címe, általában ugyanaz, mint a honlap címe, legtöbbször a kép ‘alt’ tagjében szokott szerepelni
url: a kép helye a weben, használj teljel URL-t, http-stül együtt
link: az az URL, ahova a képre kattintva kerülhetünk, ez általában ugyanaz az URL, mint a csatorna URL-je
width: a képed szélessége, pixelben
height: a képed magassága, pixelben

Ugyanúgy, mint a channel tagnél, ha egyszer ezt megcsináltad, többször nem kell hozzányúlnod. No, ez nagy lépés volt, húzd meg jól a sörödet.

Ötödik lépés: a linkek definiálása

Az oldalad esetleg több tartalmat (cikket, írást stb.) tartalmazhat, amit a látogatók olvasni szeretnének. Ez a rész fog időről időre változni (bővülni), amikor a honlap tartalmi része változik.

Az egyes cikkek <item> taggel van jelölve. A példában két ilyen szerepel. Szépen látszik, hogy minden egység <item> taggel kezdődik, és </item> taggel van lezárva.

Ezek között is szerepel néhány tag, amelyek a tartalomról tartalmaznak információt. Ahhoz, hogy leírd a sajátodat, távolítsd el a példa infókat, és helyettesítsd a sajátjaiddal. Ha kettőnél több tartalmad van, másold le a cikk taget, és illeszd be a második elem a </channel> tag közé annyiszor, ahány tartalmat létre akarsz hozni. Aztán tedd bele a saját tartalmadat:

title: a cikk címe
link: a cikk URL-je (szép szóval permalinkje)
description: a cikk rövid összefoglalása, a példában itt szerepel a szerő és a dátum is!

Készíts egy item-et minden cikkhez. Ezután mentsd le a fájlt, és igyál a sörödből.

Hatodik lépés: a karakterek megmentése

Most jön a trükk. Az RSS fájl ugyebár egy XML fájl. Így ki kell menekítened egy csomó karaktert, ami azt jelenti, hogy szöveggel kell helyettesítened őket. Itt van egy lista néhány gyakoribb karakterről:

& – az ‘&’ karaktert helyettesítsd a következővel: ‘&’ (ne feledd az URL-t, egy csomó URL tartalmaz et jelet!)

– cseréld ki az összes idézőjelet erre: ‘”‘ (pl. a „kedves” így fog kinézni: „kedves”)

– cseréld ki az összes aposztrófot erre: ”’ (pl. a Pista bá’-ból ez lesz: Pista bá’)

> – az összeset cseréld ki erre: ‘>’ – DE: a tagek kacsacsőrjét ne cserléd le!!!

< – az összeset cseréld ki erre: ‘<‘ – DE: a tagek kacsacsőrjét ne cserléd le!!!

Hetedik lépés: töltsd fel a fájlt

Töltsd fel a fájlodat a webszerverre. A legjobb, ha ugyanoda teszed, ahol a honlapod van, de persze igazából oda rakod, ahova neked jól esik.

És kész is a működő RSS feed. Gratulálok. Igyál sörikét, jót tesz.

Nyolcadik lépés: validáld az RSS feedet

Szigorúan véve ez egy eléggé fölösleges lépés, de azért ajánlott, mert könnyű rontani a hatodik lépésben.

Ahhoz, hogy validáld, érvényesítsd az RSS feededet, keress egy validátort a neten, és másold be az RSS teljes URL-jét. Nyomj meg egy gombot. Ha valamit elrontottál, megmondja a validátor, egyébként validálni fogja. Tippnek pár cím:

Kilencedik lépés: reklámozd a feededet

Ha megvan a feed, tudatosítsd a jónepben, hogy létezik. Nem feltétlenül fogják megtalálni, ezért a következő két lehetőséget ajánlom:

Először is, tegyél ki egy XML vagy RSS feliratot, logót, ikont. Általában az RSS logó egy kis narancssárga izé, ami az RSS fájlodra mutat egy linket. „Lophatsz” ilyet másoktól is, de vannak gyűjtemények is, pl. a Feed Icons, ahol nagyon szép ikonok vannak ingyen. (Egyébként meg gúglit!)Töltsd fel a kiválasztott képet a szerveredre. Ezután tedd ki a képet egy linkkel a lapodra, pl:

<a href=”http://www.oldalam.hu/oldalam.rss”><=img src=”rss.gif” width=36 height=14 alt=”RSS feed az oldalhoz” border=0></a>

Másodszor pedig regisztráld a feededet különböző aggregátorokban, ezek figyelni fogják azt, ha frissül. Pár aggregátor:

(Ha van még ehhez tipp, várom a linkeket kommentbe…)

Végezd ki a sörödet. Készen vagy. Az üveget pedig váltsd vissza.

Megjegyzés: ez egy fapados RSS elkészítésének volt a leírása. Sokfélét lehetne még előállítani, sokféle szabvány szerint. Sőt, automatizálni is lehet az előállítást, nem kell minden körben hozzáírogatnod a fájlhoz kézzel. Ehhez kell egy kis PHP és hasonlók, ha van rá igény, akkor erről is lesz szó még itt.


15 hozzászólás a(z) “Hogyan készítsünk RSS feedet egy Notepaddel, egy webszerverrel és egy sörrel” bejegyzéshez

  1. Moshi, a dátumra is vess egy pillantást… Mellesleg mindig jó lentről indulni. Ha már ezt vágod, akkor némi PHP/mittoménmi ismerettel simán tudsz hegeszteni bármit ; )

    Igazából csak az érdekessége miatt fordítottam le.

  2. Frankó ez nagyon! Nekem kimondottan tetszik, mondjuk én mindent kézzel írok!

  3. Nekem nagyon jól jött ez az egyszerű, érthető info. Csináltam egy táblát Mysql-ben, abban vannak az aktuális hírek..ott a feltöltés után egy gomb – és viszi át a tartalmat az xml-be. A php-ben a printet SZABVÁNYOsan kell megformázni – ez az xml fejlécét és pár statikus sort jelent, majd ezután a kiolvasott afatok jönnek – itt is ügyelve a formázásra.
    Ilyen módon a sitemap-et is meg lehet írni.
    KÖSZÖNÖM!!!

  4. Sziasztok!
    A validálással és a regisztrációval van némi problémám. Előbbinél hibát jelez (Can’t open stream because TCP/IP error code 10060 – Connection timed out), utóbbinál az user ID-nél elakadtam…

  5. A hibánál még ez az info lemaradt: „The error was detected by Frontier 9.0.1 in mainResponder.respond.”
    …és van még egy kis gond:
    Megnéztem Google Chrome böngészővel és Sea Monkeyssel (Mozilla), mi mutat az rss, mondkét helyen egy-az-egyben txt-ben jelenítette meg az oldalt.

  6. Datian: „…Megnéztem Google Chrome böngészővel és Sea Monkeyssel (Mozilla), mi mutat az rss, mondkét helyen egy-az-egyben txt-ben jelenítette meg az oldalt.
    …” Az rss fájl kiterjesztése helyesen .xml nem pedig .rss. Nálam a fenti hibát ez orvosolta.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .