Fiók mélye no1.

Valami bibliofil betegség rág az utóbbi pár hónapban-évben, minek következtében ha meglátok valami régebbi (a századfordulón meglepő dolgokat adtak ki) és/vagy érdekesebb könyvet, akkor az a kezemhez tapad. No persze (és sajnos) ez nem azt jelenti, hogy nagyon tele lennék ilyenekkel, de azért akad. Ezek közül az egyik kedvencem (és melyik nem az) P. G. Wodehouse Psmith mint ujságíró című opusza. Olyasmi alcímmel, hogy “Egy bohémlelkű, bátor cambridgei jogász kalandjai.” Angolból fordította Dr. Balogh Barna. Kiadta a Pantheon Irodalmi Intézet, Budapesten, 1928-ban.

Eddig igazából annyira nem is érdekes. De ha belelapoz az ember (főleg a nyelvész beállítottságúak), akkor megindul a nyálképződés, a szem felcsillan, moshisan szólva “feláll az agya.” Ugyanis Dr. Balogh Barna úr a lehető leghűebben akarta visszaadni a new yorki alvilág nyelvét, amiben Mr. Psmith – jó szokása szerint – alaposan megmártózik. És ezt mivel mással érhette volna el leghűebben, mint a pest jassznyelv alkalmazásával. Ízelítőnek a kis Maloney egy monológja:

“Én nem kínozom, – felelte változatlan, fakutya képpel. – Két csibész egy kutyust uszítgatott rá odalenn, mikor ippen arra gyüttem. Kuss! mondtam nekik. Mi a frászt heccelitek ezt a kis buta jószágot? Asszongya erre az egyik kölök: kuss neked az anyád ne sirasson, mi közöd hozzá? Tyűh! mondom, a keservit a zanyádnak, az a közöm hozzá, hogyha mesmeg le nem teszed azt a kis buta jószágot, kapsz egy olyan mejjport köhögís ellen, hogy tüdőlötyögíst kapsz! Erre nekemugrik, hogy rámsózzék egyet, csakhogy én hamarébb odasóztam neki, a másikat meg kupán vágtam, hogy elszídült, oszt hirtelen felkaptam a cicát, hátha meg teccik mondani: mit csinájjunk véle.”

Kép majd lesz, ha visszaszerzem a szkennert és/vagy találok egy fényképezőgépet.

A tegnapi bloggerparti tanulságos volt. Főképp, hogy veszettül kereknek sikerült még mindig maradnom, ezenkívül rondán bölcsésznek is. De nem is baj, így izgalmas KLOG.hu-t építeni :D Keltnek pedig mégegyszer köszönet a tippért. Megvalósítás folyamatban, bár a Loop kicsit viccesen tud viselkedni, de csak CSS kérdése az egész.

Upd (04.11.): ilyen volt. De ahogy olvasgatom, még lesz róla másnál is szó.

Back to NFS.

3 hozzászólás “Fiók mélye no1.” bejegyzéshez

  1. jót röhögtem még tegnap, csak kommentelni nem sikerült, kicsit olyan indul a bakterházas ez a részlet. : )
    pár éve már csak centiméterben mértük a woodehouse-könyveket otthon, de ez mégsem volt meg.

  2. Visszajelzés: Jabberwocky

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .