Akasztják a hóhért


A Sebestyén György: Légy az információs világ polgára! c. könyv olvasása közben bukkantam a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Elektromos Könyvtár Szekciójának (MKE EKSZ) címére. Zsír, gondoltam (mert ilyen provinciális tahó vagyok, aki nem ismeri a zsiráf kifejezést…), ez érdekes, kíváncsi lennék rá, mit csinálnak.

Nagyon rokonszenves kezdőkép fogadja az embert. Azonban a dátumokra (1999-2001) tekintve összeszorul a szívem: létezik ez a szervezet még? És ha igen, mit csinál? Mert az talán nem titok (főleg itt a blogomban), hogy ebben látom a legstabilabb jövőjét a könyvtáraknak.

A munkák között vannak felsorolva a következők: MIT-HOL (Magyar Internetes Tájékoztatás – Hungarian Online Librarian), amelyet ma LibInfo-ként szokás ismerni, lényege egy online tudakozó, könyvtárosok részvételével. Érdemes kipróbálni (meg azt fontolóra venni, hogy hogyan lehetne hatékonyabbá tenni, ToDo). A következő a Könyvtári portál, ami egy linkgyűjtemény-szerűség, olyasmiféle, mint a lap.hu, csak csúnyább, lássuk be. Tematizált informáciforrás-gyűjtemény könyvtárosoknak, utoljára frissítve 2004. március 1. Aztán vannak online keresési segédanyagok folyóiratokhoz, adatbázisokhoz. Nagyon nagy kár, hogy ez így el van ásva…

Ami az egyik legérdekesebb, az a CD-ROM és online adatbázis-kritikák (ne felejtsük el, hogy az egész 1998-ban kezdődött!). Az értékelési szempontok mellett van egy könyvtári kívánságlista CD-ROM kiadványokhoz, Drótos László billentyűzetéről, nagyon kíváncsi lennék, hogy ez mennyiben jutott tovább a pusztába kiáltó szónál (érdekérvényesítés stb.). Aztán van 5 db MKE EKSZ CD-ROM kritikia, mind Drótos Lászlótól, 1998-1999-ből. Végül pedig a Szegedi Tudományegyetem 1998. évi első évfolyamos informatikus könyvtáros hallgatóinak kritikái.

A következő nagyobb munka a hazai könyvkiadók és -forgalmazók linklistája, még meleg, 2006. augusztus 22-ei frissítéssel. Sajnos még nincsenek feltöltve az ajánlások (szövegek HTML-ben, képdigitalizálás), pedig ez szerintem eléggé sürgető lenne. Aztán én nem értem, de még egyszer be vannak linkelve az online keresési segédanyagok. Végül pedig a szekció eddigi üléseiről (1999: SGML-nap, 2000: Képek digitalizálása – konferencia, 2001: Szövegek digitalizálása – konferencia) szerepelnek beszámolók, és az első eseményen elhangzott előadások prezentációi is letölthetőek (pedig főleg a Szövegek digitalizálása konferencián vanak ínycsiklandozó címek: Egy szegény elektronikus könyvtáros panaszai (a digitális szövegformátumok alapproblémái; Miért XML?; SGML alkalmazása a Neumann János Digitális Könyvtárban; Nagy tömegű szövegdigitalizálás, szöveges adatbázisépítés – az ARCANUM Adatbázis gyakorlata, tapasztalatai; Nagy tömegű e-szövegek kezelése, feldolgozása; Új lehetőségek az olvasásban: e-book). A közönség ismétlést kérne… vagy legalábbis az elhangzott előadások hozzáférhetőségét…

Végül pedig van egy levelezőlista is, 2003 óta néma.

Kicsit úgy éreztem magam a lap böngészése közben, mint a régész, aki valami értékeset talál, de romokban. És azt sem tudom, hogy laknak-e még szellemek ezekben a romokban… Mindenesetre jó lenne feléleszteni az egészet. Kész rendszer, csak be kéne rúgni.

[Hú, ez az egész nagyon lírai lett… megártott a felvilágosodáskori irodalom.]


2 hozzászólás a(z) “Akasztják a hóhért” bejegyzéshez

  1. Kedves Erika-Henrietta!

    Már többször is belebotlottam az anyagaiba, és hasznosnak is tartom állóvíz-felkavarását, honlapját – aminek ugyan nem örültem egy konkrét téma keresésekor, mert ez KAKUKKTOJÁS volt a javából.

    A MK-któl kapott válaszokat én sokkal inkább díjazom. Tudom, hogy mi mindent testálnak egy könyvtárosra a valóságban. Én is tájékoztató voltam, de közben olvasószolgálatos is, raktáros is, fénymásoló is, folyóirat-érkeztető, kötészeti anyagot összeválogató és listázó is stb. stb. Ezek nem szerepeltek a munkaköri leírásban, de legtöbbször én kínlódtam, ha nem voltak rendben. Tehát megcsináltam magamtól.

    BÁTORKODOM KIJELENTENI, HOGY A VALÓSÁGBAN TÖBB MUNKAKÖRT LÁTUNK EL, AZ EGYES MUNKÁK TÁVOLRÓL SEM KÜLÖNÜLNEK EL ANNYIRA EGYMÁSTÓL, HOGY CSAK AZ LENNE A DOLGUNK. A forgalom állandóan nagy, ilyen körülmények között nem hiszem, hogy egy autentikus helyen, szerven, címen kívül más is joggal lenn elvárható.

    Alalkulhatna úgy, hogy az összes felsoroltat nem kell csinálni, nem is állnak sorban az asztalánál, és akkor tényleg beleáshatja magát a részletekbe. Én így csináltam, de csak az olvasók díjazták, mert jutalomból mindig engem kerestek. Aki lerázta őket, azt többet nem abajgatták. Így tehát elértem, hogy mindig sok munkám volt.

    Az információnak értéke van. Aki erre van kiképezve, meg nagy gyakorlata is van, egy nagy helyen igen sokféle kérdéssel találkozhat. Ezekre időt kell szánni, mert mélyebb kérdésekre már akkor sem válaszolunk fejből, ha éppen tudjuk.

    Végiggondolandó, hány szakdolgozatnak voltam már „első bírálója”, amikor felhívtam a figyelmet arra, mi minden maradt ki, vagy van sokkal újabb eredmény, vagy kellene készíteni egy áttekintést stb. stb.
    Vagy egy olyan kérdésnél, hogy egy középiskolás ilyen érdeklődéssel, olyan eredménnyel hova jelentkezzen, mi reális. Ehhez jól át kell nézni az érintett intéznményket, követelményeket, kiszámolni az ő pontjait (amit szintén nem tud), és aztán még a jelentkezési lap kitöltésében is segíteni (igazából megcsinálni). NEM KIS MUNKA!!! Több óra, ez munkaidőben megoldhatatlan. Én otthon, éjszaka nézem át a szükséges anyagokat, aztán másnap javaslok valamit – megfelelő sorrendet felállítva.

    HOL A HATÁR???
    Én ingyen adom a tudásomat, szabadidőmet, lelkiismeretességemet (mert ha mondok valamit, akkor már teljes rálátással teszem) a diplomások közötti legalacsonyabb fizetésért?

    Ha bemegyek a bankba, egy sima pénzátutalásért fizetek 50 Ft-ot, holott viszem a csekket, rajta a szám, semmi komoly tudás vagy felelősség nem kell hozzá. Mégis pénzbe kerül, nem is fillérekbe!
    Én több egyetemen tanultam, a tudásomat már nagyon sokan használták, nem néhány másodpercig, hanem órákig INGYEN.

    Komolyan gondolja, hogy majd mindezt mosolyogva teszi, ha már napi 10 órákat fog dolgozni, és folyton úgy megy el, hogy jó lett volna megcsinálni még ezt is, rendbe kéne tenni még azt is???
    Közben meg nem tudja kifizetni a számláit!!!!

    Még egyszer díjazva aktivitását, ifjúi lendületét, jó szándékát – és a világért le nem beszélve ezekről – szerettem volna a dolog másik oldalát is bemutatni. (Ha nem derült volna ki, én is mindig a maximumot nyújtottam, csak utólag azt gondolom, NAGYON KIHASZNÁLTAK.)

    Kollégiális üdvözlettel:
    Klári

    P.s.: A név tényleg legyen titkos, mert még aktív vagyok, és szükségem van az állásomra.

  2. Kedves Klári!

    Az a helyzet, hogy én tényleg Takács Dániel vagyok, nem pedig Erika-Henrietta. Őt a http://henrietta.klog.hu címen lehet megtalálni, oda, és nem pedig ide szokott írni.

    A másik dolog pedig az, hogy én a Magyar Könyvtárosok Egyesületéről egy rossz szót sem szóltam. Sőt, egyáltalán, semmit nem írtam. Én a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Elektromos Könyvtár Szekciójáról (MKE EKSZ) írtam azt, amit, és azóta utánakérdeztem, tényleg nem nagyon létezik már ez a szekció. Úgyhogy nem értem, miért ne lenne mindez igaz.
    Mindezzel együtt elismerem a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Munkáját, nagyon nagyra tartom őket, és köszönöm munkájukat, fiatal társaim nevében is.

    Mellesleg sajnos én sem kapok pénzt azért, hogy csinálom a KLOGot, sőt, nekem kerül pénzbe, és én is ráfordítom a sokszor napi 15-18 órámat, hogy menjen a dolog…

    További szép hetet és jó munkát kívánok

    Takács Dániel

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .