Szépművészeti, FSZEK, OSZK

Tegnap és ma (is) megkaptam alaposan a könyvtárosi szakma kritikáját, és nekem is volt szerencsém tapasztalni a hiányosságokat. (Ezek nem általánosítások akarnak lenni!, csak kiemeltem néhány – szerintem – súlyos esetet.)

A Szépművészeti Múzeum országos viszonylatban is kiemelkedő művészettörténeti könyvtára az első. Az ott dúló dilettantizmusról van szerencsém gyakran hallani (fontosnak tartom megjegyezni, hogy hiteles forrásból). Az egyik legsúlyosabb kritika a tárgyszavazást illeti. A könyvtárosoknak igazáből halvány lila gőzük nincs, hogy a könyv, amit a kezükben tartanak, voltaképp miről is szól. A besorolás valahogy így történik: fellapozás, néhány szó kiszúrása (esetleg képek), besorolás. Ha szobor is van benne, akkor szobor, ha kép, akkor kép. De ha ne adj’ Isten esetleg teljesen másról szól az egész, akkor mi van? Semmi. Jó az úgy. (Arról már nem is akarok szólni, hogy mi a helyzet az on-line katalógussal, mert semmi. A könyvtárban viszont hozzáférhető egy Leonardo-nak nevezett rendszer, valahonnan a Commodore-korszakból. Nem rossz, főleg a gépigénye, legalábbis tökéletesen beéri azokkal a vízözön előtti roncsokkal, amiken fut…)

A másik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Kérdés Wathay Ferenc élete. Tisztelt kolléga beüti a katalógus keresőjébe, majd közli, hogy semmi (ezt a nem túl meglepő lépést már sikerült nélküle is elvégezni…). Kész. Folyt. nem köv. Azért szerintem egy kicsit több empátia és segítőkészség elvárható lenne, legalábbis forráslelőhely-megjelölés tekintetében…

A mai élmény pedig az Országos Széchényi Könyvtárban ért. Keressük meg a Finnugor kalauzt, mert holnap szívás lesz. Nektár, megvan, szabadpolcos, juhé. Helyszám: általános olvasó, 39.5. Elsétáltam, megtaláltam, de mi ez? 39.4xx és 39.6. 39.5 sehol. Kérdésemre kiderült, hogy “még a nyáron” feltúrták, átrendezték, szétszórták. Ezzel nincs semmi baj, fő a fejlődés, újrarendezés. De ha csak augusztusban is történt a dolog, azóta is csak 3 hónap telt el… És persze az átrendezésnek semmi nyoma a katalógusban (jó, a könyvön új cédula van). Ami viszont jól esett, hogy még az Irodalomtudományi Olvasóba is kihozták az asztalomhoz, amikor előkerült az a hölgy, aki átpakolta, és tudta, hogy hova.

Tanulságok:

  1. Ha szakkönyvtárban ülünk, akkor illene legalább egy kicsit elmerülni a szakágban. Ha máshogy nem megy, egy szakemberrel konzultálni, hogy szerinte milyen jelölők a legalkalmasabb a leírásra.
  2. A második esetről szólt gyakorlatilag az előző felmérés, úgyhogy ezt most nem részletezném…
  3. Ha pedig valamit elkezdek, akkor be is fejezem. A végén.

2 hozzászólás “Szépművészeti, FSZEK, OSZK” bejegyzéshez

  1. Erdekes, tanulsagos volt hirtelenjeben atolvasni a konyvtarakrol keszitett felmeresedet, elemzesedet. Grat, h masodeves kvtaros hallgatokent ilyen kritikusan es jol latod a helyzetet – bar ha a kvtaros idonkent olvasokent gondolna at a munkajat, a tajekoztatasi gyakorlatat, a tartalmi feltaraset, biztosan sok ilyen tipusu hianyossagot ki lehetne kuszobolni. Csak remelni tudom, hogy kvtaros leszel a diploma megszerzese utan is, bar … manapsag sem orvend nepszerusegnek, megbecsulesnek a kvtarossag. Mindenesetre en imadom, es milyen orulet, de nagyon imadok ETO jelzeteket szerkeszteni – ami az integralt rendszerek koraban remekul mukodik targyszokent is, tehat nem csak es kizarolag a kvtarosok munkajat segiti. Jah, es folytasd a kvtarteszteket:-) apropo .. elkuldted az erintett kvtaraknak is a tapasztalataidat? Esetleg ezt a linket? Szvsz a jo konyvtaros csak tanulhat beloluk. Es nem gondoltad, hogy mondjuk a KKK-ban megjelentesd? Vagy tovabb folytatva ezt a munkat, szakdolgozat keszuljon belole? Szepeket-jokat, orultem, hogy olvastalak. Szia:-) Konyvtaros

  2. köszi. igen, tervezem egy összeszedett verzió publikálását nyomtatásban is, vagy esetleg tdk lesz belőle, de nem tudom, és még kevésébé akarom magamnak lelőni a problémát. és előbb-utóbb az érintett könyvtárakhoz is el fog jutni:)

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .